Уважний погляд на Схід

14.11.2013
Уважний погляд на Схід

Мiнiстру фiнансiв Юрiю Колобову доручено знайти кошти для модернiзацiї українських пiдприємств (УНІАН.)

Напередодні запланованого раніше підписання Угоди про співпрацю з ЄС українська влада стала багато уваги приділяти стосункам із Російською Федерацією. Поштовхом для цього стала зустріч Президента України Віктора Януковича з керівництвом Українського союзу промисловців і підприємців, а також Федерації профспілок України.

Промисловці просять один рік

«Відбулася серйозна і гостра розмова щодо загрозливої для вітчизняної економіки ситуації, яка складається наприкінці поточного року. І може мати продовження у наступному році, якщо зараз негайно не знайти шляхів подолання негативних тенденцій», — сказав, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, Прем’єр–міністр Микола Азаров.

Нагадаємо, зустріч промисловців із главою держави відбулася у вівторок. Ініціатором стали керівник УСПП, народний депутат України від Партії регіонів Анатолій Кінах та керівник ФПУ Юрій Кулик. Напередодні вони звернулися із відкритими листами, у яких перелічили ризики, які для нашої держави несе розрив зв’язків із країнами Митного союзу після підписання угоди з Євросоюзом. Зустріч із Президентом проходила у закритому режимі. «Ми запропонували главі держави чотири головнi шляхи для вирішення наболілих проблем», — сказав після зустрічі Анатолій Кінах.

Про свої біди Віктору Януковичу розповідали президент Новокраматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар, президент Крюківського вагонобудівного заводу Володимир Приходько, а також президент холдингу «Група Норд» народний депутат Валентин Ландик. Останній і став головним ньюсмейкером позавчорашнього дня. «Якщо це можна, давайте поки підписання Угоди з Євросоюзом перенесемо на один рік. Дайте нам змогу підготуватися, закупити обладнання. Це велике прохання, не тільки моє, це велике прохання промисловців», — процитувала Ландика прес–служба Президента.

Мотивація для цього проста. Українські товари — якщо ми увійдемо у спільний ринок з усією Європою — виявляться неконкурентоспроможними, а значить, цілі галузі промисловості очікує спад, занепад, масові звільнення...

За словами учасників закритої зустрічі, Віктор Янукович ніяк не відреагував на заяви підприємців. «Він не прокоментував прохання перенести підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Не думаю, що після однієї зустрічі із підприємцями Президент змінить зовнішньополітичний вектор», — поділився своїми враженнями Георгій Скудар.

Кабмін: із підприємцями погоджуємося!

Утiм у Миколи Азарова скепсису щодо впливу слів промисловців на Президента виявилося значно менше, ніж у керівника Новокраматорського заводу. «Президент поділяє глибоку стурбованість керівників підприємств і профспілкових організацій тим, що практично зупиняються певні виробництва, реальною є перспектива втрати робочих місць, доходів людей і доходів бюджетів. А як наслідок: зменшення можливостей держави підтримувати рівень соціального захисту, напруження у виконанні соціальних зобов’язань», — пояснив він.

Тим паче що й у самого Миколи Азарова є свої схожі думки з приводу впливу ЄС на українську економіку. «Минулого тижня я також зустрічався з керівниками великих українських підприємств, добре усвідомлюю масштаб проблем і також цілком поділяю глибоку стурбованість щодо дуже складної економічної ситуації», — сказав він. За словами Азарова, найбільш негативний вплив на економіку України справляє затяжне скорочення попиту на наші товари на світовому ринку і, в першу чергу, масштабне скорочення товарообігу з першим для нас за обсягом російським ринком — одразу на чверть. Це важкий удар по українській економіці. «І це питання не з тих, які можна відкласти, перечекати до кращих часів. Йдеться про збереження для наших товарів російського ринку», — сказав очільник уряду.

І найголовніша його фраза: «Хочу, щоб всі в Україні усвідомили: нам ніхто не запропонував і не запропонує компенсації за втрату цього ринку. А ми не маємо права допустити, щоб закривалися підприємства, щоб наші люди залишалися без зарплат і пенсій. Крім іншого, скорочення доходів наших громадян втягує країну у замкнене коло: менше доходів — менший попит на вітчизняні товари — подальше скорочення виробництва. Таке замкнене коло треба розірвати».

За словами Азарова, Росія все більше відгороджується від українських товарів захисними митами, які у них, відповідно до умов вступу до Всесвітньої торговельної організації, вищі, ніж у нас, приблизно вдвічі. «Отже, звернення до посередництва ВТО в цьому випадку може і не допомогти, — резюмував Прем’єр. — Встановлюються бар’єри антидемпінгових розслідувань, санітарних обмежень. Починають діяти нові технічні регламенти тощо. Це, на жаль, реальність, яку жодними ідеологічними гаслами не змінити».

До цього, за словами Азарова, треба додати ще й захмарні ціни на газ, ціни на нафту і експортні мита на неї, які зупинили вітчизняну нафтопереробку. «І для кожної відповідальної за долю України людини буде очевидно, що питання номер один національної політики — це нормалізація відносин iз Росією, — сказав Микола Азаров. — Можна сказати, що це наказ владі від реального сектору економіки. Промисловці і підприємці саме з вирішенням цієї проблеми прямо пов’язують свої можливості подолати негативні тенденції».

Від 20 листопада до 1 січня

«Врегулюванню створених у двосторонніх відносинах проблем були присвячені зустрічі на рівні президентів України і Росії. Це ж є головною позицією всіх моїх переговорів iз головою уряду Російської Федерації, — сказав Азаров. — У результаті останніх переговорів досягнуто взаєморозуміння, що ситуація, яка склалась, не відповідає довготерміновим інтересам і України, і Росії. Є домовленість про врегулювання цілої низки проблем».

Як повідомив Прем’єр, Президент України доручив уряду вжити комплекс заходів для розблокування співробітництва з Російською Федерацією. «Перш за все, ми повинні пришвидшити гармонізацію митних правил та технічних регламентів, норм визначення країни походження товарів та інших технічних питань. Здійснити інвентаризацію українсько–російських угод у сфері зовнішньоекономічної діяльності та актуалізувати їх з огляду на взаємну вигоду і захист наших національних інтересів», — розповів про пріоритети влади Микола Азаров.

Із 1 січня 2014 року Україна приймає головування у Співдружності Незалежних Держав. «Робота над концепцією головування України в СНД триває вже певний час. Але, з огляду на те, як розвивається ситуація, думаю, нам необхідно енергійно внести корективи у цю роботу», — сказав очільник уряду. Йдеться про те, щоб створити концепцію і порядок денний для СНД як генератора економічного зростання країн–учасниць. «Співробітництво в рамках Співдружності може і повинно стати довготривалим компенсатором затяжної рецесії на інших експортних ринках», — поставив завдання Азаров.

Ще одна важлива для уряду дата — 20 листопада. Цього дня у Санкт–Петербурзі відбудеться чергове засідання ради глав урядів СНД. З–поміж головних питань, які виносяться на його розгляд, є рішення про хід виконання положень Договору про зону вільної торгівлі між державами СНД від 18 жовтня 2011 року. «Ми десять років цілеспрямовано ішли до укладення цієї угоди, — повідомив Прем’єр. — Нагадаю, що на засіданні Ради глав урядів у вересні 2012 р. у Санкт–Петербурзі глав урядів СНД ухвалили спільну Заяву, у якій підтвердили спільну позицію щодо безумовного виконання усіх положень Договору».