Європейська вода для 17–річних

13.11.2013
Європейська вода для 17–річних

Збірна українських ватерполістів взяла курсна омолодження. (Євгена СКИБИ.)

На відміну від своїх колег по басейну — плавців, стрибунів у воду та синхроністок, вітчизняні ватерполісти зірок з неба не хапають. Їхнє останнє серйозне досягнення — участь в Олімпіаді–1996. На чемпіонати світу наша чоловіча збірна взагалі не їздила, а до фінальної частини європейської першості пробивалася в далекому 1997 році. Що вдієш, але така в Україні доля більшості командних видів спорту: першочерговим стоїть завдання вижити, а вже потім — решта.

Красномовний приклад — нещодавня історія з найтитулованішим ватерпольним клубом країни. Маріупольський «Іллічівець» через брак коштів збирався припинити існування. Однак, зрештою, гроші для забезпечення життєдіяльності клубу таки знайшлися. Його гравці мають якраз найбільше представництво в національній збірній.

Щоправда, державний тренер із водного поло Віталій Лисун у коментарі «УМ» зазначив, що останнім часом клубне представництво в національній команді вирівнялося, і говорити, що якийсь із клубів є базовим для збірної, вже не можна.

Днями підопічні головного тренера Валерія Завізіона, котрі представляють Маріуполь, Львів, Харків та Одесу, успішно пройшли передостанній етап відбору на чемпіонат Європи. На чотириденному турнірі у Франції, де змагалися п’ять збірних (Польща, Данія, Чехія, Україна та господарі), наші хлопці посіли друге місце й стали учасниками стикових матчів, перемога в яких дозволить зіграти на ЧЄ.

Як зауважує держтренер, зробити це буде дуже складно, адже майбутнім суперником однозначно буде команда, що переважає наш колектив за класом. За регламентом відбору, українцям доведеться зустрітися з однією з трьох збірних, котрі на попередньому ЧЄ посіли 7–9–те місця, — хорватами, іспанцями чи румунами.

«Збірна Хорватії — олімпійські чемпіони 2012 року. Іспанія — постійний учасник усіх найпрестижніших міжнародних турнірів, команда Румунії також має рівень вищий, ніж наш, — аналізує силу опонентів Віталій Лисун. — Зрештою, якщо програвати, то достойно. Але, з іншого боку, м’яч круглий, і статися може все що завгодно».

В останні роки тренерський штаб «синьо–жовтих» узяв курс на омолодження складу, відтак постійну ігрову практику в збірній Завізіона мають хлопці 1995—1996 років. «Граючи на найвищому рівні вже зараз, ці юнаки через кілька років зможуть вийти на інший рівень, а за ними тягнутимуться і їхні одноклубники в національній першості», — пояснює стратегію розвитку вітчизняного водного поло держтренер.

У поточному чемпіонаті України, перший тур якого наприкінці жовтня пройшов у Маріуполі, змагаються сім команд. І, як відзначив пан Лисун, у порівнянні з минулими роками, коли лідер вигравав в аутсайдера з космічним рахунком, клас суперників дещо вирівнявся.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікаційний турнір. Група Н. Чехія — Україна — 10:13, Франція — Данія — 21:5, Данія — Україна — 9:10, Франція — Польща — 14:4, Чехія — Данія — 8:13, Польща — Україна — 5:7, Чехія — Польща — 6:12, Франція — Україна — 21:9, Данія — Польща — 9:12, Франція — Чехія — 24:3.

Підсумкове становище (враховано очки, набрані на попередніх етапах): Франція — 28, Україна — 19, Польща — 15, Данія — 9, Чехія — 6.