«Тигри» — для інтриги

13.11.2013
«Тигри» — для інтриги

Дівчата з «Єлисавет–баскета» також мріють про чемпіонство. (Олександра СУХОНОСА.)

У нинішньому сезоні вища ліга українського жіночого баскетболу має статус відкритої. Щоправда, навіть цей фактор не дозволив її організаторам зібрати більше п’яти команд. «Регіна–Бар» із Вінницької області припинила існування, а Івано–Франківськ через брак коштів вирішив відмовитися від вищої ліги на користь першої», — пояснили «УМ» у Федерації баскетболу країни. Відтак у підсумку на старт національної першості вийшла четвірка українських клубів — кіровоградський «Єлисавет–баскет», київські «Динамо» і ТІМ–СКУФ, одеський «Інтерхім–СДЮСШОР №2», а також казахстанська команда «Тигри» з Астани.

Бажання грати в українській лізі — ідея лише казахського клубу, відтак усі фінансові витрати, пов’язані з участю в ЧУ, нестимуть наші гості, «приписані» до Євразійського національного університету ім. Гумільова. Усі свої матчі казашки проводитимуть в Україні, а їхнє перше турне, впродовж якого «тигриці» зіграють чотири поєдинки, почнеться 19 листопада.

«Доморощені» ж команди вже провели по кілька матчів, в останньому з яких зустрічалися «Динамо» та ТІМ–СКУФ. Попри вельми серйозну афішу — а в київському дербі зійшлися колективи, що в різний час вигравали «золото», справжньої боротьби не вийшло. Із різницею в 32 очки перемогу відсвяткували чинні чемпіонки — динамівки.

«Наша команда молода й недосвідчена, тож у грі більше сумбуру, ніж конструктиву», — прокоментувала поєдинок головний тренер ТІМ–СКУФ Марина Ткаченко.

Щодо «біло–синіх», то підопічні Володимира Рижова–молодшого серйозно налаштовані захистити чемпіонський титул, незважаючи на те, що в їхньому таборі відбулася ротація легіонерок–американок. «Звісно, є непорозуміння, але з новобранками у нас хороший контакт, і вони вже навіть трохи говорять російською. У будь–якому разі, налаштування в нас божевільне, адже ми готуємося знову стати чемпіонками», — каже гравчиня «Динамо» Аліса Назаревич.

Без сумніву, як і в минулому сезоні, основним конкурентом столичної команди буде «Єлисавет–баскет», якому вдалося зберегти в своєму складі зіркову Аліну Ягупову та підписати двох продуктивних американок. Попри те, що Аліну хотіли бачити навіть у найсильнішій жіночій лізі світу — північноамериканській WNBA, вона залишилася в Україні. Каже, що її тут все влаштовує. Зрештою, цікавішим буде наш чемпіонат. На його старті Ягупова демонструє неймовірно високі показники, набираючи в середньому 24 очки й роблячи 12 підбирань.

Що стосується турнірних амбіцій «Тигрів», то представниці Казахстану можуть виграти хіба що регулярний чемпіонат, оскільки, згідно з регламентом турніру, права на участь у «плей–оф» не мають. Тож коло учасників ігор «на виліт» відоме заздалегідь.

ТАБЛО

Жінки. Вища ліга. «Динамо» — ТІМ–СКУФ — 82:50 (Майкл (28), Огороднікова (18) — Уро–Ніле (24)), «Єлисавет–баскет»  — «Інтерхім–СДЮСШОР» — 88:62 (Робінсон (23); Ягупова (20) — Матвєєва (15)).

Становище команд: «Динамо» — 3 перемоги/0 поразок, «Єлисавет–баскет» — 2/0, «Інтерхім» — 0/3, ТІМ–СКУФ — 0/2, «Тигри» — 0/0.

* * *

Чоловіки. Суперліга. «Будівельник»  — «Говерла» — 82:88, «Київ»  — «Дніпро» — 73:65, «Одеса»  — «Галичина» — 69:54.