НОВИНИ ПЛЮС

12.11.2013

Україна — серед лідерів за кількістю мільярдерів

Україна посіла 27–ме місце світового рейтингу доларових мільярдерів, повідомив УНІАН, посилаючись на результати дослідження «Перепис мільярдерів–2013», проведеного експертами міжнародної компанії Wealth–X спільно зі швейцарським фінансовим конгломератом UBS. Це перше глобальне дослідження, завданням якого був поглиблений аналіз багатшої частини населення світу, представники якого володіють активами на суму не менше 1 млрд. доларів. Найближчими сусідами українських мільярдерів (а їх експерти нарахували 18 осіб) у рейтингу є нувориші Чилі та Єгипту.

Згідно з даними звіту, на сьогодні світовий клуб мільярдерів налічує 2 170 осіб iз 78 країн, сукупний розмір їхніх чистих активів (вартість активів за вирахуванням зобов’язань) — 6,5 трлн. доларів. Фінансовий стан клубу мільярдерів перевищує обсяг ВВП будь–якої країни світу, крім Китаю та США.

Прощавай, зенітко

Українська армія відмовилася від використання останнього зенітно–ракетного комплексу (ЗРК) дальньої дії С–200В, повідомляє «Український мілітарний портал». Як пише видання, Міністерство оборони ліквідувало зенітно–ракетний дивізіон 540–го Зенітно–ракетного Львівського полку, що базується в Кам’янці–Бузькій на Львівщині. Таким чином Україна залишилася без ЗРК великого радіусу дії. До цього, згідно з планами реформування армії, Міноборони зняло з бойового чергування всі С–200В, які базувалися в Києві, Одесі, Херсоні та Феодосії. Причиною такого кроку керівництво Міноборони називає «моральну та фізичну застарілість комплексу». Військове керівництво аргументує, що С–200В базується на стаціонарних майданчиках великої площі, координати яких давно відомі, що робить його досконалою ціллю для сучасних високоточних засобів ураження. Крім того, С–200В може обстрілювати тільки одну ціль і не здатен нічого вдіяти з цілями, які летять нижче 300 метрів. Нагадаємо, що саме С–200 4 жовтня 2001 року на навчаннях у Криму втратив навчальну ціль і перенацілився на цивільний літак Ту–154 «Тель–Авів — Новосибірськ», тоді загинуло 78 людей.

Водночас, пише видання, експерти зазначають, що ЗРК С–200 був єдиним комплексом дальньої дії (радіус дії до 250 км), що здатен прикривати значні промислові райони, знищувати авіацію ще на підльоті до кордонів України.

Сина Джемілєва визнали психічно здоровим

Сина Мустафи Джемілєва, Хайсера, обвинуваченого у вбивстві, визнали психічно здоровим. А це означає, що чоловік нестиме кримінальну відповідальність за всією суворістю закону. Екс–голова Меджлісу кримсько­татарського народу в інтерв’ю журналу «Фокус» висловив упевненість, що то було ненавмисне вбивство. Водночас Мустафа Джемілєв дав зрозуміти, що ця кримінальна справа є приводом для політичного тиску на нього. «Вони намагаються довести умисність, розраховуючи, що на мене можна тиснути. Але в мене є принципи, які я не порушу в будь–якому випадку», — зазначив Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо, 27 травня молодший син Мустафи Джемілєва Хайсер у Бахчисараї внаслідок необережного поводження із зареєстрованою зброєю вбив Февзі Едемова. Хайсер Джемілєв зараз перебуває під арештом.