«Допомогли, синку, тобі твої росіяни?!»

12.11.2013
«Допомогли, синку, тобі твої росіяни?!»

Епізод матчу Угорщина — Україна (0:1).

Організатори турнірів на кшталт хокейного «Єврочелленджа» зазвичай призначають вирішальні матчі на третій, заключний, тур — щоб інтрига зберігалася до кінця, а глядачі мали змогу отримати «вишеньку на торт». Але у випадку з товариським турніром у Будапешті минулого уїк–енду все було інакше. Ключовим виявився не поєдинок Угорщина — Україна, передбачений у розкладі на вечір неділі, а суботня гра українців із поляками. Тренер «синьо–жовтих» Андрій Назаров після стартової перемоги над румунськими аутсайдерами говорив про матч із Польщею як про «справжню війну в хорошому розумінні цього слова», і не помилився. Але війна виявилася програною.

У протистоянні двох збірних, очолюваних російськими тренерами (а з поляками, нагадаємо, працює Ігор Захаркін), цього разу сильнішими виявилися «червоно–білі». Вирішальним виявився другий період, програний Україною з рахунком 0:3. Далася взнаки схильність до фолів: якщо наші заробили 12 хвилин штрафного часу, то поляки — шість, причому реалізація більшості була 2:0 на їхню користь. Підсумок гри — 2:5.

У заключному поєдинку, який закінчився з футбольним рахунком 1:0, українці взяли в господарів реванш за поразку на ЧС–2008 у Словенії. Але, з огляду на успішність Польщі в грі з румунами, винагородою за старання для команди Назарова стало загальне друге місце.

Цей виступ залишив чимало питань, пов’язаних, зокрема, і з натуралізацією росіян для національної команди України. Адже з–поміж п’ятьох легіонерів із системи «Донбасу» — Сільницького, Бєлухіна, Шалімова, Никифорова й Морозова — проявив себе належним чином хіба нападник Євген Бєлухін, в активі якого — два набрані очки (власне, дві закинуті шайби). А найрезультативнішим серед наших, і загалом на турнірі, став екс–НХЛівець, а нині — також гравець «Донбасу» Сергій Варламов — 5 очок (2+3).

Наступного разу збірна України збереться у лютому для участі в «челленджі» в Польщі.

ТАБЛО

Етап «Європейського хокейного виклику» (Будапешт, Угорщина). 1–й тур. Угорщина — Польща — 2:1 Б, Румунія — Україна — 1:6 (0:2; 1:1; 0:3; Гліга, 37 — Бєлухін, 10:09 (більш.); Рамазанов, 15; Р. Благий, 21 (більш.); Вол. Алексюк, 42; Варламов, 45; Матерухін, 54 (більш.)).

2–й тур. Угорщина — Румунія — 5:0, Україна — Польща — 2:5 (2:1; 0:3; 0:1; Бєлухін, 1; Торяник, 20 — Лопуський, 2; Колуш, 26 (більш. 5х3); Багінський, 36, 39 (більш.); Лашкевич, 60).

Україна: Напненко (Селіверстов, 40); Разін — Сільницький, Петрухно — Наваренко, Вол. Алексюк — Кугут; Скрипець —

Р. Борисенко, Р. Благий — Бєлухін — Квітченко; Торяник — Варламов — Матерухін;, Рамазанов — Бондарєв — Морозов; Німенко — Захаров — Никифоров.

3–й тур. Польща — Румунія — 6:0, Угорщина — Україна — 0:1 (0:0; 0:1; 0:0; Варламов, 23; нереалізований буліт: Варламов, 39).

Підсумкове становище: Польща — 7, Україна — 6, Угорщина — 5, Румунія — 0.

* * *

Чемпіонат України (повторні матчі). «Ком­паньйон» — «Леви» — 8:0, «Він­ниць­кі гайдамаки» — «Генерали» — 1:3.

* * *

Контрольні матчі. Молодіжна збірна України (U–20) — «Молода гвардія» (Донецьк) — 5:4 Б, 0:6.