Знайомство та обкатка

08.11.2013

Головним турніром 2014 року для хокейної збірної України мали б стати Олімпійські ігри. Проте виконати стратегічне завдання ФХУ — потрапити до Сочі — «синьо–жовтим» не вдалося, й тепер наші хокеїсти сконцентруються на підготовці до квітневого чемпіонату світу в дивізіоні ІА. Успішний виступ у Кореї (перше або друге місце) дозволить національній збірній України після тривалої перерви повернутися до еліти світового хокею.

Вирішувати це завдання федерація довірила новому тренеру, за сумісництвом — наставникові «Донбасу» Андрію Назарову, котрий замінив на чолі збірної Олександра Куликова. Ставка на 39–річного росіянина зрозуміла, адже Назаров як ніхто інший знайомий із ключовими виконавцями національної команди, котрі віднедавна зосереджені в системі «Донбасу». Окрім того, пан Андрій став чудовим посередником між російськими хокеїстами та українською федерацією, яка визнала, що без натуралізації гравців з інших країн «синьо–жовта» збірна не зможе поліпшити свої результати.

8–10 листопада Україна гратиме на «Єврочелленджі» в Будапешті (суперниками будуть угорці, поляки та румуни), і на цей турнір Назаров запросив п’ятьох росіян, які отримали українські паспорти. Найвідоміший і найдосвідченіший із них — Євген Бєлухін, котрий уже третій сезон виступає за «Донбас». Натомість про молодого захисника «червоно–чорних» Юрія Сільницького та форвардів донецької «Молодої гвардії» Єгора Морозова, Владислава Шалімова та Євгена Никифорова вітчизняні шанувальники хокею майже нічого не чули. Утім угорський «виклик» — чудова нагода для «легіонерів» заявити про себе.

Варто відзначити, що з різних причин до табору збірної на турнір в Угорщині не викликані досвідчені виконавці — Руслан Федотенко, Олег Шафаренко, Олександр Победоносцев, Віталій Люткевич, Олексій Понікаровський та Костянтин Касянчук.

Зрештою, можливості цих хокеїстів тренерському штабові відомі, тоді як молодь, і не тільки «російська», потребує ближчого вивчення та обкатки.

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Вінницькі гайдамаки» — «Генерали» — 1:3, «Компаньйон» — «Леви» — 9:2.

Турнірне становище: «Білий барс» — 10 (4), «Генерали» — 9 (3), «Компаньйон» — 5 (3), «Гайдамаки» — 0 (1), «Сокіл» — 0 (2), «Леви» — 0 (3).

На десять днів розтягнувся старт чемпіонату України. Якщо, скажімо, «Білий барс» вступив у боротьбу ще наприкінці жовтня, то «Гайдамаки» свій перший поєдинок у ЧУ–2013/14 провели лише позавчора. Попри вінницьку прописку, команда молодого російського наставника Олега Циркунова приймала столичних «Генералів» у Харкові, звідки родом більша частина нинішніх «гайдамаків». «Рідні» стіни не дозволили вінницькому клубу зупинити переможний порив дебютантів української першості, які здобули вже третю перемогу поспіль. У випадку повторної перемоги (другий спарений матч завершився вчора ввечері) підопічні Анатолія Давидова мали всі шанси одноосібно очолити турнірну таблицю.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Склад збірної України на «Єврочелленджі» в Будапешті

Воротарі: Напненко («Білий барс»), Селіверстов («Астана», Казахстан), Михайло Шевчук («Молода гвардія», МХЛ).

Захисники: Р. Борисенко («Компаньйон»), Разін, Петрухно, Сільницький (усі — «Донбас», КХЛ), Наваренко («Гомель», Білорусь), Алексюк, Кугут (обидва — «Білий барс»), Скрипець («Молода гвардія»).

Нападники: Бєлухін, Благий, Варламов, Квітченко, Морозов, Торяник (усі — «Донбас»), Захаров, Мартишко, Никифоров, Шалімов (усі — «Молода гвардія»), Матерухін («Динамо» Мн, КХЛ), Бондарєв («Білий барс»), Німенко («Компаньйон»), Рамазанов («Рязань», ВХЛ).