Ніхто й не думав піднімати

07.11.2013
Перемовини нашого уряду з Міжнародним валютним фондом, як відомо, непрості і зачіпають вони дуже вразливі для пересічного українця теми. Ще раніше МВФ поставив вимогу підняти вартість природного газу для населення, але влада не погодилася на це. І багато разів поспіль державні чиновники запевняли: жодного підвищення тарифів, яке може вдарити по статках українців, не буде.

Так само Президент України Віктор Янукович категорично не погоджується з пропозиціями наших кредиторів послабити курс гривні і відмовитися від власних соціальних ініціатив, тобто скоротити виплату пільг. Як стверджують в уряді, на даний момент Україна продовжує перемовини з Фондом про новий кредит, і до завершення діалогу вести мову про їх результат, звичайно ж, передчасно. І навіть некоректно.

Як відомо, в уряді запропонували Міжнародному валютному фонду альтернативу: замість підвищення тарифів гарантувати збільшення кількості газу власного видобутку. Яке зробить блакитне пальне дешевшим для кінцевого споживача. Власне кажучи, тезу про необхідність підвищувати тарифи на газ для комунальних підприємств та індивідуальних споживачів нашим кредиторам запропонував уряд Юлії Тимошенко. Втім експерти зазначають: у випадку згоди країни виконати непопулярне рішення МВФ 90% українців не відчують негативного впливу збільшення фінансового навантаження, адже уряд передбачив гнучкі механізми компенсації.

З іншого боку, якщо Банкова наважиться на подібний крок, а Фонд виділить довготермінове дешеве фінансування, Україна отримає додаткові гарантії економічної стабільності. «Влада має пояснити свої рішення. Наприклад, у нас мають виплачувати пільги у відповідності до того, чи конкретні люди їх потребують. Важлива прозорість в ухваленні рішень, потрібні зрозумілі реформи. Ефект від них може бути відчутним, якщо не у 2014, то у 2015 році», — сказав економіст Борис Кушнірук.