НОВИНИ–ПЛЮС

07.11.2013

Трактор, виготовлений в Україні

Одним iз найголовніших завдань в аграрній сфері є формування потужного вітчизняного машинобудування. На думку експертів, український аграрний сектор, що динамічно розвивається, має велику потребу в сучасній техніці. В Україні щорічний обсяг ринку сільгоспмашин може становити 25 млн. гривень, що у чотири рази більше, ніж в останні роки. Згідно з планами уряду, у найближчі п’ять років планується виготовити понад 10 тис. сучасних комбайнів і 20 тис. тракторів. Торік вітчизняні аграрії придбали 15 тис. одиниць техніки на суму 6 млрд. гривень. В Україні вже створено значні переваги виробництва сільгосптехніки, як допоможуть залучити у галузь понад 120 млрд. гривень протягом наступних п’яти років.

Машини у перспективі

Інвестицій у вітчизняний автопром у 2014 році може стати втричі більше. Про це заявив голова Державної агенції з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів. Експерти також зазначають, що Україна має низку конкурентних переваг в очах інвесторів. Серед них — місцезнаходження країни на перетині ринків між Європейським Союзом та Митним союзом, наявність великого внутрішнього ринку і ринку висококваліфікованих працівників. Особливі перспективи для українського автопрому відкриються після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

За статистикою, наша країна є третім за величиною ринком у Центральній та Східній Європі після Росії та Польщі, а за загальноєвропейським показником посідає 13–те місце. У 2010—2011 р. український автомобільний ринок зріс на рекордні 36%. За прогнозами аналітиків, попит на авто в Україні найближчі сім років зросте у 2,5 раза, і в 2020 році буде продано 500 тис. нових автівок. Майже стільки, як у докризовому 2008 році.

«Швидка» приїде вчасно

У рамках реалізації програми забезпечення медустанов автомобілями швидкої медичної допомоги уряд України ініціював придбання 1309 автомобілів на суму 860 млн. гривень. Згідно із заявками, які надійшли до Міністерства охорони здоров’я з областей, буде закуплено на тендерній основі 206 «швидких» класу «А» (лінійна терапія), 1063 машини класу «В» (інтенсивна терапія) та 143 автомобілі класу «С» (реанімобіль). Спеціально до цього тендеру було прописано нові вимоги до машин, внесено зміни до ДСТУ та проведено додаткові консультації з експертами. На сьогодні автопарк швидкої допомоги становить понад 5 тис. автомобілів, із яких понад половину виведуть з експлуатації і замінять сучасними аналогами впродовж наступних двох років.

Потяг до «Борисполя»

У грудні нинішнього року буде обрано постачальника обладнання рухомого складу для проекту «Повітряний експрес», який зв’яже українську столицю з головним аеропортом «Бориспіль». Серед можливих виробників — Крюківський вагонобудівний завод. Довжина маршруту від станції «Київ–Пасажирський» до летовища становитиме 30 кіломететрів, а будівництво лінії дозволить розвантажити автомобільні дороги у цьому напрямку та заощадити час пасажирів, що, зрештою, значно підвищить привабливість головного аеропорту країни. Для реалізації проекту, як відомо, Експортно–імпортний банк Китаю відкрив кредитну лінію на суму 372 млн. доларів із терміном погашення 15 років.