Палац конфіскувати і продати

05.11.2013
Палац конфіскувати і продати

Павло Лазаренко втратив розкішний маєток у Каліфорнії, на виручку від продажу якого претендує уряд України.

Після відбуття покарання в Сполучених Штатах справи у екс–Прем’єра Павла Лазаренка складаються вельми погано. Так, на минулому тижні стало відомо, що американська влада конфіскувала палац Павла Лазаренка в місті Новато, що у сонячній Каліфорнії. Відповідне рішення, ухвалене суддею Північного округу Каліфорнії Чарльзом Брейером ще 8 жовтня 2013 року, нещодавно було оприлюднене для громадськості.

Згідно з рішенням Феміди, палац у Новато на дев’ять спалень і площею близько 2 тисяч квадратних метрів «підлягає конфіскації, оскільки його було придбано близько 31 серпня 1998 року за гроші, що походять від відмивання коштів, у формі чека на суму 6 мільйонів 745 тисяч доларів».

Нагадаємо, що сам Павло Іванович так і не встиг пожити в цьому палаці, оскільки був затриманий одразу після прибуття до США в 1999 році. Придбання цього палацу Лазаренком у власність входило до остаточного переліку пунктів обвинувачення про відмивання коштів, за якими Лазаренку в 2008 році було призначено покарання у вигляді тюремного ув’язнення на 97 місяців.

Зараз родина Лазаренка мешкає в значно меншому будинку площею до 300 квадратних метрів у комуні Грінбрей, оформленому на його молоду дружину. Екс–Прем’єр вийшов із тюрми після закінчення терміну покарання ще рік тому — 1 листопада 2012 року. І одразу був затриманий міграційною службою. Зазначимо, що міграційний суд досі розглядає клопотання Павла Івановича про надання йому легальних прав для перебування у США. Утім чекати українському втікачу залишилося недовго. За словами захисника Лазаренка Віктора Чевгуза, до кінця 2013 року міграційна влада повинна розглянути це клопотання колишнього Прем’єра України.

«Там може бути кілька варіантів вирішення питання. Найбільш негативні: відмова у задоволенні клопотання і вимога покинути територію США протягом 72 годин iз правом летіти куди завгодно. Або ж депортація в країну, з якої він прибув, — Грецію, бо угоди про видачу злочинців з Україною немає», — цитує пана Чевгуза газета «Вєсті».

Адвокат сумнівається, що його підзахисний повернеться в Україну, тому що зараз проти нього можуть підняти всі старі справи.

ДО РЕЧІ

Кабінет Міністрів намагається повернути в Україну понад 4,1 млрд. гривень Павла Лазаренка, а екс–Прем’єра Юлію Тимошенко зробити головним фігурантом, повідомляє газета «Сегодня» з посиланням на джерело в уряді. За даними джерела, уряд розпочав процедуру повернення в Україну грошей, які «незаконно відібрали в народу Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко».

Зокрема, 477 млн. доларів із цієї суми були «заморожені» на рахунках Павла Лазаренка у 2006 році, коли він був засуджений американським судом. Тоді екс–Прем’єра засудили на дев’ять років за фінансові махінації й оштрафували на 10 млн. доларів, а доля 477 млн. «зелених» залишилася неясною. І якщо в історії з цими мільйонами Юлія Тимошенко, згідно з матеріалами американського суду, була задіяна лише побічно (нібито саме вона переказувала гроші на рахунки Лазаренка в 1996—1999 роках), то в позові, який Кабмін планує подати до суду Женеви, за інформацією джерела, вона є головним фігурантом.

Цей позов пред’являється одному зi швейцарських банків, який, за неофіційною інформацією, контролює Павло Лазаренко. Через цей банк, згідно з позовом, Тимошенко, очолюючи уряд у 2008—2010 роках, нібито «відмивала гроші у великому обсязі, ... особисто одержуючи величезні суми державних грошей». Так, за словами джерела в Кабміні, у позові наводяться факти переказу екс–Прем’єром сум у 44 млн. доларів і 14 млн. із рахунків її офшорної компанії на рахунки в банку. Правда, запитувана Каб­міном сума скромніша — всього лише 25 млн., що залишилися на одному з рахунків. Колишній адвокат Тимошенко, нардеп від БЮТ Віктор Швець, вважає, що спроби прив’язати Тимошенко до грошей Лазаренка робилися не один раз, але все марно, тому подібні позови уряду безперспективні.

Кабмін також має намір претендувати на суму, яку виручать від продажу вілли Лазаренка в Каліфорнії, яку в жовтні нинішнього року каліфорнійський суд конфіскував, порахувавши, що вона куплена за злочинні гроші.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>