НОВИНИ ПЛЮС

01.11.2013

Львівщину очолив одіозний Сало

Президент позавчора своїм указом призначив новим головою Львівської області Олега Сала. Іншим указом Віктор Янукович звільнив із цієї посади Віктора Шемчука і призначив його своїм радником. Олег Сало — генерал–майор міліції, свого часу очолював УМВС України у Львівській, Рівненській та Івано–Франківській областях.

У листопаді 2005 року Львівська облрада дала згоду на взяття його під варту і притягнення до кримінальної відповідальності як депутата облради. Проти Сала було порушено дві справи за статтями «перешкоджання здійсненню виборчого права з використанням службового становища» та «зловживання владою або службовим становищем». У лютому цього року Печерський райсуд Києва ухвалив рішення припинити кримінальне провадження «у зв’язку з відсутністю складу злочину».

Головою Тернопільської облради знову став «свободівець»

Тернопільська облрада обрала своїм головою Василя Хоминця, який представляє фракцію ВО «Свобода». За Хоминця, який був єдиним висуванцем на цю посаду, проголосували 87 депутатів, проти — троє, один утримався і один бюлетень було визнано недійсним. Пост голови облради був вакантним після обрання Олексія Кайди до Верховної Ради.

Митний союз

Україна може приєднатися до п’яти міжнародних угод Митного союзу, повідомляє прес–служба Міністерства економічного розвитку й торгівлі. Раніше Прем’єр–міністр Микола Азаров заявляв про готовність приєднатися до 70 таких угод. МЗС доручено нотифікувати Євразійську економічну комісію щодо можливості України приєднатися до зазначених міжнародних угод.

Прогнози

Міжнародна рейтингова агенція «Фітч» учора оприлюднила свій новий прогноз економічного зростання України. Цьогоріч, як і вважалося до того, нас очікує нульове зростання внутрішнього валового продукту. Неприємна тенденція, втім, має завершитися вже наступного року. Як повідомив директор групи із європейських країн з економікою, що розвивається, Чарльз Севіль, у 2014 році українську економіку очікує прискорення до 2,2%.

Цифра особливо приємна, бо буквально два тижні тому Міжнародний валютний фонд спрогнозував Україні зростання економіки у наступному році не вище 1,5%. Свій оптимізм «Фітч» пояснює, зокрема, євроінтеграційними процесами, які нині розпочала Україна. Якщо прогнози справдяться, то для України такий процес означатиме відчутний перелом в економічній динаміці. Адже, як відомо, останнім часом наш ВВП падає, у цілому за минулий рік він уповільнився до 0,2% із 5,2% роком раніше.

Водночас експерти прогнозують наступного року девальвацію гривні до 8,5 за долар і зниження золотовалютних запасів із нинішніх 17,8 до 12,9 млрд. доларів. При цьому інфляція становитиме 1,5% у нинішньому році і 5% — у 2014–му. Сальдо державного бюджету в нинішньому році буде мінусовим — 7,3% ВВП, а наступного ситуація трохи поліпшиться: 6,2% зi знаком мінус. Загальний показник державного боргу до кінця нинішнього року зросте до 35,7% ВВП, а через рік — до 41,6%.