За прокурора замовили слово

01.11.2013
За прокурора замовили слово

Андрій Портнов. (УНІАН.)

Президент Віктор Янукович вніс на розгляд Верховної Ради проект закону «Про прокуратуру», що передбачає скасування функцій загального нагляду та досудового слідства. Нагадаємо, що ухвалення цього закону є однією з вимог Євросоюзу для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Прокурори втратять можливість поза межами кримінального провадження на свій розсуд ініціювати перевірку діяльності громадян, підприємств, організацій, проводити будь–які ревізії. Таким чином, роль прокуратури носитиме допоміжний характер», — заявив учора один iз розробників законопроекту, радник Президента Андрій Портнов.

У разі прийняття нового закону в Україні будуть ліквідовані 122 спеціалізовані прокуратури, зокрема такі як транспортна, військова, екологічна. Водночас новий закон запроваджує підвищення вимог до претендентів на посаду прокурора. Передбачається, що доступ до цієї посади стане багаторівневим і базуватиметься на конкурсному відборі претендентів, що дасть змогу залучати в органи прокуратури більш досвідчених і кваліфікованих осіб.

За словами Портнова, в законопроекті враховано більшість рекомендацій Венеціанської комісії. «Не враховано ті рекомендації, які стосувалися норм, що їх регулює Конституція України, як, приміром, призначення і звільнення Генерального прокурора, — каже радник глави держави. — Адже для встановлення семирічного терміну повноважень Генпрокурора необхідно внести зміни до Конституції. Якщо в лютому такі зміни буде ухвалено парламентом, то Генпрокурора обиратимуть терміном на сiм років, а не безстроково».

Зауважимо, що можливість обіймати посаду керманича ГПУ безстроково критикували не лише експерти Венеціанської комісії, а й представники опозиції, правники та громадські активісти. І на Банковій їх таки почули. Чинна Конституція передбачає п’ятирічний термін каденції Генпрокурора. Тож поки що, навіть у разі ухвалення закону, але без відповідних конституційних змін, нинішній Ген­прокурор Віктор Пшонка обійматиме цю посаду до листопада 2015 року, а не до 2017–го.

ДО РЕЧІ

Із 1 липня 2014 року в усіх регіонах України запрацюють центри безкоштовної правової допомоги для громадян. За словами радника Президента Андрія Портнова, такі центри обслуговуватимуть соціально незахищених громадян, осіб, які затримані в адміністративному порядку, затримані за підозрою у вчиненні кримінального злочину, заарештовані. Співробітники таких центрів безплатно надаватимуть не лише юридичні консультації, а й складатимуть відповідні юридичні документи, супроводжуватимуть справи у судах. «На функціонування цих центрів необхідно чималі кошти з держбюджету, але ці асигнування, які вимірюватимуться десятками мільйонів гривень, будуть виділені, в тому числі за рахунок перерозподілу коштів, які вивільняться після прийняття парламентом нового закону про прокуратуру», — вважає пан Портнов.