Туманні справи «Дніпра»

01.11.2013
Туманні справи «Дніпра»

Львівські вболівальники цього разу «запалювали» на кубковому матчі проти «Металіста». (УНІАН.)

Футбольний Кубок України ніколи не вважався надто рейтинговим турніром, а цьогорічний його розіграш узагалі нагадує якийсь фарс. Інакше й не скажеш про ситуацію, коли в чвертьфіналі гратимуть лише чотири команди з прем’єр–ліги. При цьому двоє учасників «топ–8» узагалі репрезентують найслабший із професіональних дивізіонів. З–поміж команд «вишки» до весняного раунду наразі потрапили лише гранди — чинний володар Кубка «Шахтар», «Динамо» й «Металіст».

Хоча «лігове» представництво відходить на другорядні ролі у світлі подій, які «заварилися» навколо поєдинку «Чорноморець» — «Дніпро». Якщо неявка збанкрутілого «Арсеналу» на вівторковий матч із тернопільською «Нивою» була очікуваною, то скасування центрального поєдинку 1/8 фіналу в Одесі стало сенсацією і завдало потужного удару репутації українського футболу загалом.

Причини і, головне, наслідки «недоїзду» «Дніпра» до Одеси будуть обговорені на засіданні КДК ФФУ. Існує велика ймовірність того, що «синьо–біло–блакитним» зарахують технічну поразку. Але й так зрозуміло, що дніпропетровський клуб поставився до кубкового матчу з «Чорноморцем» несерйозно, принизивши не тільки одеських фанів, які придбали квитки на стадіон, а й мільйони українських уболівальників, котрі біля екранів телевізорів з нетерпінням чекали повторення півфіналу попереднього КУ.

Хоч би як переконували дніпропетровці футбольну громаду в тому, що густий туман тричі не дозволив їхньому чартеру здійснити посадку в аеропорту Одеси (раз – у вівторок ввечері, двічі – в середу вдень), однак очевидно: при бажанні, скориставшись наземним транспортом, команда Хуанде Рамоса могла дістатися місця двобою без проблем — не настільки далеко Дніпропетровськ від Одеси. Можна згадати, що в 2010 році через страйк авіадиспетчерів «Барселона» поїхала на матч прімери з «Осасуною» автобусом. Тоді гра почалася із запізненням на 45 хвилин, і каталонський клуб навіть за це серйозно розкритикували в Іспанії, через що президент Сандро Россель був змушений вибачатися перед уболівальниками.

На тлі цього інциденту тьмяніє навіть вихід до чверть­фіналу КУ одразу двох тернопільських команд. Якщо представник першої ліги — «Нива» — пройшла до наступного раунду завдяки краху «Арсеналу», то друголіговий «Тернопіль» у героїчній боротьбі «вигриз» перемогу у грози авторитетів — «Ворскли».

До весняної частини турніру пробився й черкаський «Славутич». У попередньому раунді представники другої ліги вибили кризову «Таврію», а в 1/8 фіналу під їхнім натиском не встояв першоліговий «Авангард». У цьому матчі було і нереалізоване краматорцями пенальті, і автогол у компенсований час.

Несподівано завершився й поєдинок у Чернігові, де «Дес­на», яка посідає 10–те місце в першій лізі, в серії пенальті переграла аутсайдера елітного дивізіону — запорізький «Металург». Нагадаємо, цього тижня «МЗ» очолив новий головний тренер — Олег Таран.

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу

«Миколаїв» (Д–1) — «Шахтар» — 0:3

Голи: Фернандо, 37; Адріано, 58; Едуардо, 65

19 500 глядачів

«Шахтар» (Свердловськ, Д–2) — «Динамо» — 0:4

Голи: Дуду, 52; Гусєв, 73; Ідейє, 87; Аруна, 90+4

8 000 глядачів

«Десна» (Чернігів, Д–1) — «Металург» (З) — 1:1 (по пен. – 5:4)

Голи: Мачуленко, 92 – Штурко, 108

Вилучення: Коротецький, 110

5 250 глядачів

«Славутич» (Черкаси, Д–2) — «Авангард» (Д–1) — 1:0

Гол: Сангаре, 90+2 (у свої ворота)

Нереалізоване пенальті: Швидкий, 74 («А»)

Вилучення: Обревко, 74 («С»)

6 700 глядачів

«Тернопіль» (Д–2) — «Ворскла» — 1:1 (по пен. – 3:1)

Голи: Богданов, 11 — Яхович, 53

13 500 глядачів

«Карпати» — «Металіст» — 0:2

Голи: Гомес, 22; Моледо, 43

Вилучення: Страшкевич, 90+3 («К»)

18 500 глядачів

«Чорноморець» — «Дніпро» — не відбувся через неявку гостей

«Нива» (Тернопіль, Д–1) — «Арсенал» — не відбувся через неявку гостей