У Вільнюсі — граблі Бухареста?

31.10.2013

Подібне Україна вже проходила. У 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті очікувалося надання нашій країні Плану дій щодо членства в Альянсі, але спершу підписання угоди відклалося на півроку, а потім перетворилося на позачасову перспективу. Євроатлантична спільнота привітала прагнення України й Грузії, однак зазначила, що вони стануть членами НАТО після вирішення «внутрішніх проблем». Тепер такою проблемою є «справа Тимошенко», і, не виключено, перенесеться на невизначений час підписання довгоочікуваної Угоди про асоціацію з ЄС.

Україна має встигнути виконати всі без винятку умови Євросоюзу для укладання Угоди про асоціацію, заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський на каналі Polsat News. Але виконання ключової умови ЄС щодо звільнення Юлії Тимошенко досі — за місяць до останньої можливої дати — «залишається під знаком питання». За словами Сікорського, якщо Київ не виконає умови ЄС до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі (28 листопада), «то Угоду можуть підписати і наступного року». Представник наших «адвокатів у Європі» звернувся до української влади з проханням не тягнути час, «а лише у співпраці з місією Кокса — Кваснєвського виконати, що слід». Інший варіант був би «компрометацією тих, хто обіцяв».

Міністр пояснив, що на саміті у Вільнюсі мають парафувати угоди з Грузією і Молдовою, які планується підписати наступного року. «Є альтернатива, що з Україною теж підпишемо наступного року», — заявив Сікорський.