По різні боки «барикад»

31.10.2013
По різні боки «барикад»

Виступ українки Наталі Попової на канадському Гран–прі.

Попри те, що українське фігурне катання переживає далеко не найкращі часи, на Олімпіаді в Сочі, до старту якої залишилося менше ста днів, вітчизняні фігуристи будуть представлені в повному складі — по одній «бойовій одиниці» в кожному з чотирьох видів змагальної програми. Дві олімпійські ліцензії — в жіночому катанні й танцях на льоду — дісталися нам за підсумками чемпіонату світу–2013, тоді як перепустки на змагання чоловіків і спортивних пар наші повпреди (Яків Годорожа і дует Єлизавета Усманцева/Роман Талан) вибороли на представницькому турнірі Nebelhorn Trophy в Німеччині.

Ліцензії у фігурному катанні не є персональними, тож імена спортсменів, котрі виступатимуть у Сочі, наразі невідомі. Як розповіла в коментарі «УМ» головний тренер нашої збірної Марина Амірханова, склад збірної на Олімпіаду–2014 формуватиметься за підсумками чемпіонату України, який відбудеться 18—21 грудня в столичному Палаці спорту. На Ігри поїдуть найсильніші. Як інформує сайт Федерації фігурного катання, національна першість матиме відкритий статус й проходитиме під егідою Міжнародного союзу ковзанярів.

Особливо гострою має бути боротьба за чемпіонство серед спортивних пар, де змагатимуться дніпропетровці Усманцева/Талан та кияни Лаврентьєва/Рудик. Упродовж кількох років на цій позиції в нашій країні взагалі не було конкурентоздатного тандему й українці не їздили на чемпіонати світу. Однак напередодні Олімпіади маємо дві пари–конкурентки. Марина Амірханова очікує на запеклу конкуренцію і в чоловіків, де змагатимуться чинні чемпіон та віце–чемпіон країни — Годорожа і Дмитро Ігнатенко.

А от позиції Наталі Попової в жіночому катанні й танцювального тандему Шивон Хікін–Кенеді/Дмитро Дунь виглядають майже непохитними. На відміну від інших збірників, вони тренуються в США й не мають тих проблем, з якими вдома зіштовхуються конкуренти–співвітчизники. «В Україні неймовірно гостро стоїть питання льодових арен, тому готувати майстрів фігурного катання з кожним роком усе важче. Приміром, київська влада робить акцент на розвитку масового спорту, тож нашим збірникам елементарно не вистачає льоду, — скаржиться Марина Амірханова. — Нещодавно на міжнародному турнірі в Ніцці 15–річний Іван Павлов посів друге місце, однак в Україні він змушений тренуватися з аматорами в загальній масі. Інших можливостей у хлопця просто немає».

Говорити про медальні сподівання на Іграх у Сочі не доводиться. «Головне наше завдання — вижити», — наголошує головний тренер збірної. Однак і пасти задніх на майбутній Олімпіаді наші фігуристи, здається, не будуть. Скажімо, на другому етапі світового Гран–прі, який минулими вихідними проходив у Канаді, Наталя Попова посіла сьоме місце. Перемогу, до речі, здобула 17–річна росіянка Юлія Липницька, якій пророкують «золото» домашніх Ігор.