«Барси» тепер грізні!

31.10.2013
«Барси» тепер грізні!

Новий чемпіонат країни почався битвою фаворитів — «Білого барса» та «Компаньйона». (з сайта ХК «Білий барс».)

Довгоочікуваний та вистражданий чемпіонат України нарешті стартував. Із майже місячним запізненням, під егідою вже не ПХЛ, а Федерації хокею, яка з великими труднощами нашкребла «кворум», шість команд почали боротьбу за чемпіонський титул. Точніше, старт у 22–й за ліком національній першості наразі взяли лише дві команди — «Білий барс» та «Компаньйон», які зіграли в Білій Церкві два спарені матчі–відкриття. Саме ці два клуби були готові змагатися в ЧУ ще в серпні, коли почали активну підготовку до сезону. Тож, мабуть, говорити про повноцінний старт чемпіонату можна буде лише тоді, коли кожен з учасників проведе принаймні по одному поєдинку. Столичні «Генерали», які заявилися в ЧУ в останній момент, проведуть свій дебютний матч серед професіоналів 1 листопада в Броварах проти «Левів». У той же день «барси» проекзаменують омолоджений «Сокіл». А «Вінниць­кі гайдамаки» включаться в ЧУ аж 6 листопада, коли в рамках другого туру приймуть «Генералів». Матч стартового туру проти «соколят» вінничани зіграють аж 9 січня — зустріч перенесено через… неготовність київської команди до старту сезону. Виявляється, лише позавчора «Сокіл» провів перше тренування, яким керував новопризначений наставник Сергій Лубнін.

Власне, хаос із календарем на початку чемпіонату пов’язаний із невизначеністю команд–учасниць першості. Не дивно, що організатори ЧУ не поспішають радіти офіційному початку сезону. «Зітхнемо з полегшенням, коли в колонці «зіграні матчі» всі нулі зміняться на одинички», — кажуть «УМ» функціонери федерації.

А те, що команди, які зголосилися грати практично «на прапорці», і досі мають невирішені фінансові й організаційні проблеми — факт. Так, «Гайдамаки» й «Леви» досі (!) не визначилися з домашніми аренами. Попри львівську прописку, перші домашні матчі сезону «леви» проведуть у Києві на АТЕКу. А «Гайдамаки» планують приймати суперників не тільки у Вінниці, а й у Харкові, звідки родом велика частина гравців та один зі спонсорів клубу. Зреш­тою, вкотре доводиться говорити, що рівень спонсорської підтримки в більшості команд дуже низький. Тож у розмовах із представниками клубів керівництво ФХУ наголошує: підписуючи контракти з хокеїстами, пам’ятайте, що гроші можуть закінчитися швидше, ніж угоди зі спортсменами.

Це твердження найменше стосувалося «Білого барса» та «Компаньйона», котрі мають доволі непогані фінансові тили й закономірно вважаються головними претендентами на чемпіонство. «Наразі інших учасників ми ще не бачили, але, з огляду на хорошу передсезонну підготовку та стабільне фінансування, саме ці дві команди є фаворитами. «Білий барс» не той, що в минулому сезоні. У нього змінився статус (тепер це фарм–клуб «Донбасу». — Авт.), збільшилося фінансування», — сказав у коментарі «УМ» уславлений український НХЛівець Дмитро Христич, який був присутнім на першому матчі сезону як ВІП–гість.

За його оцінкою, у матчі–відкритті, в якому зустрічалися друга та остання команди попереднього чемпіонату, суперники старалися, боролися, хоча було видно — багато що не виходить. Доволі символічно, що основний та додатковий час обох поєдинків завершився внічию. При цьому в кожному з матчів «барсам» довелося наздоганяти «компів». У серії булітів фортуна щоразу посміхалася господарям, котрі в такий спосіб змогли відсвяткувати перші у своїй історії перемоги над «компаньйонами».

У коментарі «УМ» захисник «Компаньйона» Денис Ісаєнко визнав: «Початку чемпіонату дуже довго чекали, тому в стартових поєдинках було забагато емоцій». Особливо напруженою була атмосфера в другому матчі, коли між гравцями та арбітрами постійно спалахували дискусії стосовно спірних моментів. «Що тут можна сказати, якщо в суддів немає можливості для перегляду відеоповторів? Я не знаю, куди котиться український хокей», — пояснив часті розмови на льоду Ісаєнко.

За словами Христича, хокей в Україні знову переживає чорну смугу. «На жаль обставини, що нині існують в нашій державі, не дозволяють охочим концентруватися й підтримувати хокейні клуби на високому рівні», — зі смутком у голосі каже Христич. Після відставки Юрія Загороднього екс–лідера нашої збірної та колишнього партнера Уейна Гретцьки хотіли бачити на чолі Професіональної хокейної ліги, але ПХЛ зазнала фінансового краху, і Дмитро втратив посаду функціонера. Хоча за хокеєм в Україні й надалі стежить пильно.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Стартові матчі 1–го туру. «Білий барс» — «Компаньйон» — 2:1 Б, 3:2 Б (Савченко, 36; Алексюк, 56 — Гаврилюк, 5; Борисенко, 30; переможний буліт — Пастух).

* * *

КХЛ. «Ак барс» — «Витязь» — 4:5 Б, «Авангард» — «Салават Юлаєв» — 2:1 Б, «Барис» — «Нафтохімік» — 5:1, «Автомобіліст» — «Трактор» — 2:0, «Югра» — «Металург» (Мг) — 2:5.

* * *

НХЛ. «Айлендерз» — «Рейнджерз» — 2:3, «Філадельфія» — «Анахайм» — 2:3, «Монреаль» — «Даллас» — 2:1, «Нью–Джерсі» — «Тампа–Бей» — 2:1, «Чикаго» — «Оттава» — 6:5, «Сент–Луїс» — «Вінніпег» 3:2, «Едмонтон» — «Торонто» — 0:4, «Фінікс» — «Лос–Анджелес» — 3:1.