Хотіли, як «Вікілікс», а вийшло, як завжди

30.10.2013

Гучне повідомлення хакерів за підписом Anonymous, яке з’явилося на сайті Сyberguerrilla.org, напевне, спонукало радісно потирати руки не одного друга й недруга України. Ще б пак, така заява: «Сьогодні ми представляємо вам першу частину великого масиву інформації» з нібито зламаної пошти українського Міністерства закордонних справ. Автори повідомлення стверджують, що «зламали» українського провайдера EuroTraceTelcom, завдяки чому отримали доступ до листів на домені МЗС — mfa.gov.ua.

Щоправда, «перша подача великого масиву» виявилася дещо дивною — переважно малоцікаві документи з архіву посольства України в Азербайджані. Такий несподіваний вибір «секретної» інформації «анонімуси» пояснюють тим, що «дуже стурбовані станом справ у відносинах країн щодо торгівлі нафтою і газом».

Хакери запевняють, що отримані ними документи пов’язані з колишньою Прем’єр–міністром України, бо азербайджанські нафтові групи «мають багато спільного з Тимошенко». І Юлію Володимирівну «ніколи не випустять», а «український уряд облажався, втираючи Європі про наміри стати членом ЄС» тощо. «Багато з цих документів пов’язані з головою «Нафтогазу України» Бакуліним та його стосунками з ФСБ, українськими міністрами і парламентом, ОАЕ та азербайджанськими нафтовими групами, військовимим вантажопотоками і багато чим іще», — заінтригували автори блогу.

Завершується англомовне повідомлення словами «Sche ne vmerla Ukraina!».

Зрозуміло, що прізвище «Тимошенко», та ще й у поєднанні з магічним словосполученням «Європейський Союз», напередодні Вільнюського саміту не могло не привабити цікавих до поширених «анонімусами» документів. Проте користувачів, які взялися шукати у викладених документах щось про Тимошенко, «Нафтогаз» і ФСБ (або й узагалі бодай щось цікаве широкому загалу), спіткало розчарування. Серед датованих 2013 роком документів жодної такої згадки немає. І взагалі, ці «папери» скидаються на якесь маловажливе технічне листування дипломатів.

Як пояснив учора на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, хакери справді зламали, але не сервер міністерства, а резервну пошту посольства України в Азербайджані. «Ми здійснили відповідні перевірки, і я можу вам офіційно заявити, що ніякого втручання і витоку інформації з офіційного сервера МЗС, а також поштової скриньки МЗС не було», — запевнив речник зовнішньополітичного відомства.

Про резервну пошту посольства в Азербайджані Перебийніс зауважив, що вона містилася на сервері приватного азербайджанського провайдера і на даний момент уже не працює. «Ці документи не є з обмеженим доступом, тому ніякої шкоди інтересам України або Азербайджану завдано не було», — зазначив представник МЗС. За його словами, міністерство вже звернулося до відповідних органів, а також вживає заходів для посилення контролю та безпеки інформаційних потоків.