У Європу — зі своєю коровою

30.10.2013

Мультфільм української восьмикласниці зайняв перше місце на Міжнародному дитячому фестивалі у Дрездені. Короткометражна наімація «Оля–ля» 12–річної Дар’ї Котелянець перемогла мультики про вампірів i трансформерів.

Шлях Даші до Дрездена пролягав через Вінницю. Саме там на конкурсі «Кришталеві джерела» її помітила головний режисер цього конкурсу Олена Зеленська і запропонувала ризикнути. «Я їхала співати, а потім виявилося, що треба зробити мультик», — розповідає «УМ» дівчинка. На те, щоб зробити мультик, вона витратила тиждень, а щоб зліпити героїв із пластиліну — два дні.

«Спочатку мультиплікатори пропонували тему про вбивство, але я не захотіла і придумала сюжет про притулок для собачок. Та мені сказали, що є дуже багато робіт iз котиками та песиками, і це буде не цікаво. Я довго думала, про кого ще можна зробити мультик, і придумала: про свою корівку Зорьку, я часто допомагаю мамі доглядати за нею. Суддям сподобалось, в Європі такого ще не бачили», — провадить Даринка. Сценарій невибагливий і милий: дівчинка доїть корову, що пасеться на заквітчаному лугу, молоко виявляється кольоровим, а потім перетворюється на веселку в небі.

Мультик супроводжувався веселою  пісенькою з приспівом, зрозумілим усім: «Ой, ля–ля!!!».  Виконала її сама Даринка. Вона ж написала слова і мелодію придумала. Тільки аранжування зробив польський композитор  Дамян Чайка.  

«Дівчинка дуже талановита й хороша, співає, танцює. І навчається гарно. З такими дітьми дійсно приємно працювати, вона схоплює все на льоту, — розповідає «УМ» про Даринку Леонід Винославський, директор Петрівської ЗОШ. — Ми з викладачами дуже радіємо, що наша учениця змогла підкорити Європу».

У майбутньому Даринка планує займатися вокалом, але поділилась, що хоче ще створити мультик про верблюда.