Життя після Вільнюса

30.10.2013
Життя після Вільнюса

Українськi виробники працюватимуть за європейськими стандартами.

Часу до Вільнюса залишається все менше й менше. Тож український уряд намагається з’ясувати всі деталі, необхідні для втілення євроінтеграційних прагнень України. Особливо, розуміючи, що інтеграція у європейський політичний і правовий простір для того, аби стати повноправним членом Європейського Союзу, — один з головних пріоритетів нашої зовнішньої політики.

Учора урядовий уповноважений Валерій П’ятницький узяв участь у загальній зустрічі з представниками Європейської бізнес–асоціації, на якій сторони почали обговорювати практичні аспекти імплементації Угоди про поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі. За словами П’ятницького, таким чином уряд зробив ще один практичний крок до підписання в листопаді Угоди про асоціацію. За його словами, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розробило програму імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Документ потрібний для виконання міжнародних і внутрішньодержавних зобов’язань нашої держави, що у підсумку дозволить якнайефективніше і найшвидше використати всі перспективи, які відкриваються перед Україною після підписання Угоди.

Документ спеціально розроблений, аби повністю забезпечити виконання зобов’язань, які готується взяти на себе наша країна. У тому числі й ті, які потрапляють під дію тимчасового застосування. На думку експертів, реалізація цієї програми забезпечить ефективну дію механізму імплементації Угоди про асоціацію. А цей крок у свою чергу сприятиме переходу відносин між Україною та Європейським Союзом на новий рівень політичної асоціації та економічної інтеграції.

Серед головних завдань програми — реалізація мети сусідства і розвитку, виконання міжнародних норм і стандартів здійснення правосуддя, втілення нових стандартів забезпечення прав і свобод людини, проведення інституційних і структурних реформ. Також у документі ретельно прописана адаптація законодавства України до норм Євросоюзу і гармонізація нормативно–правової бази, поліпшення економічних, торговельних й інстуційних відносин, забезпечення взаємного доступу до ринків товарів і послуг, вдосконалення торговельної політики для створення робочих місць і стимулювання зростання виробництва. Йдеться й про підвищення стандартів у сфері охорони праці, забезпечення високого рівня захисту прав споживачів, обмін передовим досвідом і кращими практиками втілення державної політики, створення умов для розвитку соціального діалогу, соціального захисту і забезпечення гендерної рівності.

Усього ж документ передбачає виконання заходів щодо 50 напрямів, націлених на розвиток та поглиблення співпраці у межах галузей, визначених Угодою. Під дію програми потрапляють політичний діалог і реформи, зовнішня політика й політика безпеки, юстиція, торгівля, економічна і секторальна співпраця, фінансова взаємодія, включаючи заходи боротьби із шахрайством. На думку Валерія П’ятницького, нові відносини, побудовані на основі асоціації, створять умови для успішної реалізації стратегічних цілей зовнішньої політики нашої держави, направленої на європейську інтеграцію.