Борги від Юлі

30.10.2013

Цьогоріч державна компанія «Нафтогаз України» мала би повернути 5 млрд. кубометрів газу, який був безоплатно використаний урядом Юлії Тимошенко упродовж 2007—2009 років. Про це у своєму блозі написав політичний експерт Костянтин Матвієнко.

Як відомо, розпорядженням Кабміну, підписаним Юлією Тимошенко у 2008 році, була узгоджена купівля у приватної компанії «Укргаз–Енерго» газу за ціною, нижчою за ринкову. Оплату мали здійснити не живими грішми, а взаємозаліком, з надією на дивіденди, які мали виникнути в Україні завдяки роботі цієї компанії. «А потім вирішили... просто не платити цій компанії», — пише автор. Експерт нагадує: нині «Укргаз–Енерго», не домігшись повернення цих коштів у грошовому еквіваленті, вимагає натуру. Тобто газ.

Але ціна газу за цей час суттєво зросла. І не в останню чергу «завдяки» газовому контракту 2009 року, ініційованому тією ж Юлією Тимошенко. Ціна зросла уп’ятеро — із 400 млн. до 2 млрд. доларів. На думку Матвієнка, цей борг прямо впливає на собівартість товарів і послуг в Україні. «Адже борги «Нафтогазу» рано чи пізно «зашиють» у формулу ціни палива для кінцевого промислового і комунального споживача», — резюмує політолог.