Коридор в Адріатику

29.10.2013
Коридор в Адріатику

Паливо до України невдовзi надходитиме з мальовничих хорватських берегiв. (з сайта gazetavv.com.)

Наша держава продовжує розвивати спільні проекти з Європою, які дозволяють диверсифікувати шляхи надходження палива до України. 5–6 листопада очікується підписання між­урядового Меморандуму про створення Адріатичного газового коридору, що має посилити енергобезпеку усієї Європи.

Новий проект Україна реалізовуватиме спільно з європейськими партнерами — Хорватією та Угорщиною. Як повідомив єврокомісар iз питань енергетики Гюнтер Оттінгер, сторони вже погодили його останні деталі. «Нова трубопровідна система призначена для взаємозв’язку і реверсних поставок, вона працюватиме в наших спільних інтересах для інтеграції України в європейський внутрішній ринок», — заявив чиновник.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький пояснив: по Адріатичному газовому коридору поставлятиметься природний газ із LNG–терміналу, який наразі будується на острові Крк у Хорватії, через газотранспортну систему Угорщини в українські підземні сховища газу. При цьому потужності наших сховищ будуть розширені із існуючих 32 до 50 млрд. кубометрів. «Це дуже серйозний крок не лише щодо диверсифікації маршрутів до України, а й для зміцнення енергобезпеки всієї Європи», — наголосив Ставицький.

Як відомо, енергетична стратегія України до 2030 року містить плани із розвитку диверсифікації газових поставок і створення конкурентних умов на внутрішньому ринку. Для цього уряд активізував кілька проектів із зарубіжними партнерами. Вони передбачають не лише поставки газу з Європи за існуючої інфраструктури у реверсному напрямку (Німеччина—Чехія—Словаччина чи Туреччина—Болгарія—Румунія). Наразі також триває будівництво терміналу на березі Чорного моря, який дозволить приймати танкери зi скрапленим газом із Єгипту, Алжиру, Катару або країн Каспійського регіону. Окрім цього, тривають перемовини з Азербайджаном щодо будівництва газопроводу «Білий потік» для транспортування блакитного палива.

На думку експертів, ці проекти дозволять розвивати конкуренцію серед постачальників на український газовий ринок і тим самим знизити ціну. Вигоду від їх реалізації отримають також споживачі у країнах Європейського союзу. В Міненерго порахували, що до 2020 року завдяки диверсифікації імпорту поставки газу в Україну з одного джерела становитимуть не більше 35% від його загального споживання, а до 2030 року — не більше 35% від загального імпорту газу в країну.