Задача для банкіра

29.10.2013

Вітчизняні банки все охочіше кредитують реальний сектор економіки. За даними Національного банку, лише за вересень кредитний портфель наших фінустанов зріс на 13 млрд. гривень. А з початку року портфель кредитів, виданих юридичним особам, збільшився на 7,1%, або на 44,4 млрд. гривень — до 670 млрд. гривень.

За висновками експертів, збільшення обсягів кредитування реального сектору економіки цьогоріч становить 45%. Також впадає у вічі позитивна тенденція кредитування у національній валюті, яка намітилася в останні місяці. У вересні, скажімо, весь приріст кредитування юросіб припав на кредити у гривнях. Зростання гривневих кредитів становило 11,9 млрд. гривень, а валютних — усього один млрд. гривень.

Ця динаміка істотного зростання кредитування підприємств у гривнях при незначному валютному мала місце і в серпні. Так, за останній місяць літа загальний портфель кредитів підприємств зріс на 7,4 млрд. гривень, із них гривневий портфель зріс на 6,8 млрд. гривень. Сприяло цій тенденції і зниження відсоткових ставок за кредитами. Так, ставка кредитування для підприємств знизилася на два відсоткові пункти.

Утім, на думку Українського союзу промисловців і підприємців, незважаючи на позитивні тенденції реальний сектор потребує істотнішого зростання кредитування і зниження ставок. Але для цього, на їхню думку, треба, по–перше, поліпшувати загальне економічне середовище, підвищуючи впевненість підприємств і банків у стабільності правил ведення бізнесу в Україні. І по–друге, треба продовжити зниження ставки рефінансування НБУ, який також має внести інструмент довгострокового кредитування банків — на термін до п’яти років. Саме так робить Європейський центробанк.