Із «бронзою» до «Отаманів»

29.10.2013
Із «бронзою» до «Отаманів»

Боксує Микола Буценко (ліворуч). (ФБУ.)

Якщо на чемпіонаті світу–2011 в Баку наші боксери–аматори зчинили фурор, побивши за кількістю виграного «золота» рекорд кубинців, то на цьогорічному «мундіалі», який приймала інша пострадянська республіка — Казахстан, беззаперечними королями рингу були господарі, тоді як наша збірна відсунулася на другорядні ролі. На відміну від бакинського ЧС, де підопічні Дмитра Сосновського виграли чотири золоті та одну срібну нагороду, в Алмати «синьо–жовті» обмежилися лише однією «бронзою». Її здобув Микола Буценко у ваговій категорії до 56 кг. Цю нагороду наш боксер отримав як втішний приз за поразку в півфіналі росіянину Володимири Нікітіну — нагадаємо, в боксі поєдинків за третє місце не проводять.

Однак і такому доробку наші майстри шкіряної рукавички раді, адже до Казахстану Сосновський повіз експериментальний склад. У цій команді Буценко, можна сказати, був «босом», єдиним представником тієї збірної, яка виграла п’ять нагород на весняному чемпіонаті Європи.

Казахи на домашньому «мундіалі» здобули 4 золоті, 2 срібні та 2 бронзові нагороди, тим самим побивши попереднє медальне досягнення української збірної. Вочевидь казахський бокс переживає справжній бум, не випадково ж команда «Астана арланз» стала переможцем попереднього сезону в WSB–лізі. Щоправда, із восьми новоспечених призерів аматорського чемпіонату світу лише один мав успішний досвід виступів у напівпрофесіоналах. Хай там як, а досвід «Арланз», яких, до слова, тренує українець Сергій Корчинський, став у нагоді їхнім побратимам–аматорам.

Зауважимо, що на ЧС в Алмати боксери вперше в історії аматорського боксу змагалися без захисних шоломів. Очевидно, впроваджуючи подібну новацію, АІБА намагається зробити легшим перехід боксерів з аматорів у WSB–лігу.

На офіційній церемонії нагоро­дження призерів ЧС президент АІБА Чинг Куо–Ву та керівник національної федерації боксу України Володимир Продивус підписали угоду про проведення фінального поєдинку четвертого сезону WSB у Києві. Українська команда «Отамани», яка стала віце–чемпіоном попереднього турніру, в новому сезоні також входить до числа фаворитів. Планується, що в новому чемпіонаті за «Отаманів» боксуватимуть олімпійські призери Денис Берінчик та Олександр Гвоздик, а також новоспечений бронзовий медаліст ЧС–2013 Микола Буценко.

А от чемпіон світу 2011 року Євген Хитров днями заявив, що залишає аматорський бокс і переходить у професіонали. За словами Жені, який на Олімпіаді–2012 та ЧЄ–2013 більше за інших постраждав від необ’єктивного суддів­ства, він «категорично» залишає аматорський бокс і починає шукати промоутерів для нової кар’єри. Хитров не приховує, що змінити покровителів його змусив конфлікт із Федерацією боксу України, яка нічого не зробила, аби відстояти його права на Іграх у Лондоні та єврофорумі в Мінську, де його також засудили.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Невдачею закінчилася спроба екс–чемпіона світу серед професіоналів за версією IBF В’ячеслава Сенченка (34–2, 23 КО) повернутися на вищі щаблі цієї профі–федерації. У Шеффілді небитий британський напівсередньоваговик Келл Брук (31–0, 21 КО) відправив донеччанина в нокаут у четвертому раунді. Так Брук завоював право на титульний бій, а Сенченко — ще більше понизився в класі.

 

МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК ЧС–2013

 

З С Б загалом

1. Казахстан 4 2 2 8

2. Куба 2 2 1 5

3. Азербайджан 2 0 1 3

4. Росія 1 2 1 4

...9. Україна 0 0 1 1