НОВИНИ ПЛЮС

25.10.2013

Скандальна оперна співачка подалася в депутати

Катерина Абдулліна, солістка Національної опери, сумновідома своїми висловлюваннями у соцмережах про «бидлячі» українські школи, думає стати депутатом Верховної Ради. Як повідомляє «ТСН», Абдулліна заявила, що спробує балотуватися в 223–му виборчому окрузі Києва. Про намір знову зустрітися в баталії за виборців 223–го округу заявили «свободівець» Юрій Левченко та екс–голова Шевченківського району столиці Віктор Пилипишин.

Премію Фундації Антоновичів отримав Леонід Фінберг

Леонід Фінберг, директор Центру юдаїки Києво–Могилянської академії та головний редактор видавництва «Дух і Літера», отримав нагороду Фундації Омеляна та Тетяни Антоновичів за внесок у розвиток української культури. Церемонія вручення нагороди проходила у Вашингтоні, в Посольстві України в США, повідомляє сайт «Друг читача».

Премія Фундації Антоновичів існує з 1981 року і надається за літературні твори українською мовою та українознавчі наукові дослідження. Першими лауреатами премії стали Василь Барка (1981 р.), Василь Стус та Орест Субтельний (1982 р.). У подальші роки цю нагороду отримали більше 60 знаних літераторів і науковців, серед яких: Юрій Шевельов, Ліна Костенко, Валерій Шевчук, Іван Дзюба, В’ячеслав Брюховецький, Михайлина Коцюбинська, Роман Шпорлюк, Юрій Андрухович, Микола Рябчук та інші.

Знайдено 100 листів Кобилянської

За словами голови Державної архівної служби Ольги Гінзбург, в архівах віднайдено понад сто неопублікованих листів письменниці та громадської діячки Ольги Кобилянської, серед них — нарис чеською мовою «Самостійна Україна». Ці листи увійдуть до експозиції, яку проведе в листопаді Центральний державний архів вищих органів влади та управління України. Виставку буде присвячено 150–річчю від дня народження Ольги Кобилянської, пише газета «День».