Новобудови з держбюджету

25.10.2013
Новобудови з держбюджету

Можливостями пiльгового кредитування наступного року зможуть скористатися майже на тисячу українцiв бiльше. (з сайта ukrboard.com.ua.)

Позавчора Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження про надання кредитів із державного бюджету для будівництва та житлово–комунального господарства. Йдеться, зокрема, про збільшення обсягів державних кредитів для придбання житла за програмами пільгового кредитування. Так, на 17 млн. гривень збільшено фінансування програми «Надання пільгового кредиту молодим сім’ям та молодим громадянам». Раніше у держбюджеті на цю програму було передбачено 80 млн. гривень.

Водночас на 36 млн. гривень збільшено фінансування іншої державної програми — «Пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників». Зростання — майже удвічі, адже раніше за цією програмою планувалося використати близько 47 млн. гривень. Як зазначають експерти, всього у 2013 році з державного та місцевих бюджетів на різні житлові програми передбачається використати 748 млн. гривень. На ці кошти влада розраховує додатково надати 900 пільгових кредитів українцям, зокрема тим, хто працює і проживає у сільській місцевості.

Як відомо, раніше, тобто, у 2010—2012 роках, за подібними державними програмами своє власне житло отримали близько 6 тис. українців. «Цьогоріч уряд ставить завдання надати підтримку ще 6700 сім’ям. На це у бюджеті передбачено відповідне фінансування», — пояснив віце–прем’єр–міністр Олександр Вілкул.

Як зазначають аналітики, державні інвестиції, спрямовані на здешевлення іпотечних кредитів, сприяють розвитку суміжних із будівництвом галузей, створенню нових робочих місць, збільшенню надходжень до бюджету. Так, на одну гривню кредитних коштів, виділених із бюджету, спрямовується ще 1,5–2 гривні за кошти місцевих бюджетів, інших засобів фінансування та заощаджень населення. І оскільки у програмі беруть участь житлові недобудови з високим ступенем готовності, то обсяги введення у дію житла у 2–3 рази перевищують суму наданих кредитів.

Для того, аби підтримка була адресною, уряд постановив створити Єдиний державний реєстр громадян, які потребують поліпшення житлових умов. У реєстрі буде систематизовано інформацію, яка наразі міститься у десятках регіональних і галузевих списків. До речі, державною програмою активізації економіки на 2013—2014 роки передбачено спрямувати на будівнитцво житла за рахунок усіх джерел фінансування 17,6 млрд. гривень, у тому числі 7,1 млрд. гривень у нинішньому році і 10,5 млрд. гривень у наступному.