Із хворої голови на здорову

25.10.2013
Із хворої голови на здорову

«Фармацевт» Штефан Кісслінг практично самотужки переграв «Шахтар». (Рейтер.)

Розпрощавшись із низкою ключових гравців, «Шахтар» був приречений пережити в новому сезоні спад. Він став простежуватися у грі «гірників» у середині вересня, коли підопічні Мірчи Луческу зазнали в прем’єр–лізі двох поразок і на деякий час випали з призової трійки. Небезпідставно хвилювалися уболівальники українського чемпіона і за старт у Лізі чемпіонів. Проте, на диво, в двох перших поєдинках — із «Реалом сосьєдадом» та «МЮ» — «гірники» взяли чотири пункти, що дозволило з оптимізмом оцінювати перспективи в груповому етапі Суперліги–2013/14. Повністю розставити акценти в поточній ЛЧ донеччани мали в спареному протистоянні з «Байєром» на екваторі групового турніру. І от позавчора перша частина «спарки» завершилася для команди Луческу повним провалом — у Леверкузені на переповненій «Бай–Арені» «гірники» зазнали фіаско 0:4.

Звісно, посипати голову попелом зарано — у випадку переможного завершення гри–відповіді «Шахтар» знову випередить німецький клуб, проте для перемоги над Кісслінгом і Ко румунському наставнику «Шахти» слід провести ретельну роботу над помилками. Досвід швидких реанімаційних заходів у Луческу є, достатньо пригадати сезон 2010/11, коли, програвши в Лондоні «Арсеналу» 1:5, удома «гірники» взяли реванш і в підсумку взагалі виграли групу.

Чи зможе Мірча Луческу цього разу швидко перебудувати команду — побачимо. Але одразу після завершення гри в Леверкузені румунський спеціаліст узявся повчати куратора суддівського корпусу УЄФА П’єрлуїджі Колліну, який, до слова, одночасно опікується й українськими суддями. «У двох поспіль лігочемпіонських матчах «Шахтаря» результат зробили судді. Відсутність поваги до нашої команди чітко простежується. Думаю, керівникові суддівського корпусу УЄФА, який призначає суддів у єврокубках, потрібно над цим замислитися» , — уже традиційно Луческу шукав причини поразок своєї команди в необ’єктивному суддівстві.

Арбітраж француза Стефана Ланнуа й справді не був взірцем. Пенальті, яке на початку другої половини гри він призначив у ворота «Шахтаря» , був зовсім не очевидним. Водночас сказати, що рефері відверто зламав гру — а після того як рахунок став 2:0 на користь господарів, український клуб узагалі розклеївся, — не можна. Скажімо, в першому таймі суддя проігнорував значно відвертіший фол Олександра Кучера в боротьбі з Кісслінгом. Кількома хвилинами раніше довготелесий нападник ударом головою відкрив рахунок. До речі, влітку його марно намагалося купити київське «Динамо» — Штефан волів залишитися у топ–чемпіонаті.

Саме 29–річний Кісслінг, на рахунку якого два голи та зароблений пенальті, став позавчора головною проблемою «гірників» , і антидоту проти нього в Луческу не знайшлося. Зробивши ставку на захисний футбол, «Шахтар» відверто прогадав. В атаці «гірники» нічого не змогли запропонувати суперникові.

«Вважаю, що ми перемогли заслужено. Звісно, в містера Луческу свій погляд. Я не заперечую, що фортуна була на нашому боці. Але були моменти, коли арбітр помилявся не лише на нашу користь», — відзначив фінський наставник «фармацевтів» Самі Хююпя.

Тим часом президент «Шахтаря» Рінат Ахметов учора заявив, що винен не арбітр, а команда, яка не боролася належним чином, і запросив Луческу на розмову...

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3–й тур (матчі середи)

Група А.

«Байєр» (Німеччина) — «Шахтар» (Україна) — 4:0

Голи: Кісслінг, 22, 72; Рольфес, 50 (пен.); Сем, 57

«Байєр» : Лено, Донаті, Спахич (Вольшайд, 56), Топрак, Беніш, Рольфес, Джан, Кастро, Сем, Сон (Хегелер, 71), Кісслінг (Дердійок, 76)

«Шахтар» : П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Гюбшман, Фернандо (Ілсіньйо, 61), Коста, Тейшейра, Тайсон (Бернард, 46), Адріано (Феррейра, 78)

Попередження: Донаті, 38; Кісслінг, 60; Джан, 69 — Срна, 50

Суддя: Ланнуа (Франція)

Леверкузен, стадіон «Бай–Арена», 30 200 глядачів

«Манчестер юн.» (Англія) — «Реал Сосьєдад» (Іспанія) — 1:0 (Мартінес, 2 (у свої ворота)).

Турнірне становище: «Манчестер юн.» — 7, «Байєр» — 6, «Шахтар» — 4, «Реал сосьєдад» — 0.

* * *

Група В. «Галатасарай» (Туреччина) — «Копенгаген» (Данія) — 3:1 (Мело, 10; Снайдер, 38; Дрогба, 45 — Клаудемір, 88), «Реал» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія) — 2:1 (К. Роналдо, 4, 29 (пен.) — Ф. Льоренте, 22; вилучення: К’єлліні, 48 («Ю» )).

Турнірне становище: «Реал» — 9, «Галатасарай» — 4, «Ювентус» — 2, «Копенгаген» —1.

Група С. «Бенфіка» (Португалія) — «Олімпіакос» (Греція) — 1:1 (Кардосо, 83 — Домінгес, 29), «Андерлехт» (Бельгія) — «ПСЖ» (Франція) — 0:5 (Ібрагімович, 17, 22, 36, 62; Кавані, 52).

Турнірне становище: «ПСЖ» — 9, «Олімпіакос», «Бенфіка» — 4, «Андерлехт» — 0.

Група D. «Баварія» (Німеччина) — «Вікторія Пльзень» (Чехія) — 5:0 (Рібері, 25 (пен.), 61; Алаба, 37; Швайнштайгер, 64; Гьотце, 90+1), ЦСКА (Росія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:2 (Тошич, 32 — Агуеро, 34, 42; УЄФА винесе рішення щодо расистських вигуків уболівальників на стадіоні в Хімках на адресу півзахисника «Ман. Сіті» Яя Туре).

Турнірне становище: «Баварія» — 9, «Манчестер Сіті» — 6, ЦСКА — 3, «Вікторія» — 0.