Щоб запанувати у своїй сторонці

23.10.2013

Після того як столичну «Просвіту» очолив відомий композитор і громадський діяч Кирило Стеценко, в організації з’явилося друге дихання. Принаймні «Просвіта» тепер асоціюється не лише зi збереженням культурної спадщини, а й зі спробами переосмислити історичний досвід та розробити стратегії національного розвитку. Такі питання були в центрі уваги учасників відкритої конференції «Культура спільнотної самоорганізації українців і стратегії національного лідерства», яка днями відбулася в Києво–Могилянській академії.

«Майбутнє України та інструменти його творення» «Київська «Просвіта» запропонувала обговорити громадським активістам, лідерам молодіжних організацій, представникам креативного і підприємницького середовищ. Як каже ініціатор конференції Кирило Стеценко, «ми намагалися знайти відповіді на запитання: яким чином громадські ініціативи можуть сприяти реалізації потенціалу українського суспільства? що необхідно зробити для встановлення в Україні атмосфери довіри та співпраці? як виконати заповітну настанову з національного Гімну України: «Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці»?»

Участь у конференції взяли відомі культурні та громадські діячі — незмінний голова ВУТ «Просвіта» Павло Мовчан, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаниченко, доцент Прикарпатського Нацiонального унiверситету ім. Стефаника, психотерапевт Галина Дичковська, автор книги «Україна омріяна» Олексій Толкачов та інші. Кожен намагався змалювати власне бачення суспільної ситуації та її історичних перспектив. «У наступній глобальній епосі, яка йде услід за інформаційною і називається креативною, має настати золотий час України, адже саме тоді ми маємо реалізувати свій унікальний творчий потенціал і створити для світу цивілізацію серця, на яку вказували Вишенський, Сковорода, Шевченко, Українка, Франко, Вернадський», — переконаний Кирило Стеценко.

На конференції також презентували нову концепцію розвитку «Київської «Просвіти», що базується на цінностях «лідерства», «експансії», «молодості». Ініціатори планують нові зустрічі та дискусії з цього приводу.