Анісін у поміч

23.10.2013
Анісін у поміч

Новачок «Донбасу» Михайло Анісін у матчі проти своєї колишньої команди. (прес–служби ХК «Донбас».)

Однієї перемоги, навіть над чинним чемпіоном, недостатньо для того, аби виграти тривалий, виснажливий чемпіонат Континентальної хокейної ліги. Водночас досвід і впевненість у своїх силах, які здобуваються в матчах із лідерами однієї з найсильніших ліг світу, неабияк допомагають становленню молодих клубів. Таким є донецький «Донбас», що проводить у КХЛ свій другий сезон.

У минулому чемпіонаті «червоно–чорні» не змогли потрапити до «плей–оф». А нині, майже від самого початку турніру, команда молодого російського тренера Андрія Назарова упевнено тримається в чільній вісімці Західної конференції, яка на початку нового року почне боротьбу за Кубок Гагаріна. Був час, коли український клуб піднімався в турнірній таблиці навіть на третє місце, маючи попереду лише визнаних фаворитів — пітерський СКА та московське «Динамо». Щоправда, їхній грізний статус не завадив «Донбасу» перемогти обох лідерів «Заходу». У вересні, завершуючи чотириматчеву виїзну серію, «донбасівці» упевнено перемогли пітерський армійський суперклуб, а позавчора ввечері підопічні Назарова поставили масну крапку в кінці жовтневого турне, вперше у своїй історії здолавши чинного володаря Кубка Гагаріна — московське «Динамо».

У минулому сезоні «донбасівці» двічі зустрічалися з «біло–синіми», і в обох випадках команда Олега Знарока брала гору. Натомість перше побачення клубів у нинішньому чемпіонаті завершилося мінімальною перемогою українського колективу.

Грати проти дворазового чемпіона КХЛ «Донбасу» довелося після двох поразок поспіль. Як відзначив головний тренер донеччан, хлопці були рішуче налаштовані розірвати ланцюг невдач.

«Після чотириматчевої переможної серії ми трохи розслабилися й почали грати не так, як повинні. Зрештою, ми зрозуміли свої помилки й повернулися до тієї гри, яка дає результат. Проти «Динамо» хлопці билися один за одного й здобули дуже важливу перемогу», — сказав капітан «Донбасу» Руслан Федотенко. Саме цього екс–гравця НХЛ визнали кращим у матчі проти москвичів. В активі Федота — результативна передача на фіна Петтері Віртанена, який у середині другого періоду закинув переможну шайбу.

Відзначимо, що в грі проти «Динамо» за донеччан дебютував російський нападник Михайло Анісін, котрий у сезоні 2011/12 ледь не самотужки виграв для «біло–синіх» перший Кубок Гагаріна. Щоправда, невдовзі потому Михайло потрапив у опалу до тренера Знарока й був змушений залишити клуб. До переїзду в Донецьк 25–річний Анісін грав за «Сєвєрсталь», яку, нагадаємо, в минулому сезоні тренував нинішній наставник донеччан.

Іще до переходу Анісіна в «Донбас» Андрій Назаров, який за сумісництвом очолює також і національну команду України, називав цього хокеїста одним із можливих кандидатів на місце в «синьо–жовтій» збірній. Після переїзду вихованця московського хокею до України питання натуралізації Анісіна вочевидь перейде з теоретичної в практичну площину. «Тепер йому потрібно провести два роки в Україні. Якщо він це зробить і знайде спільну мову з новою збірною, зможе грати за «синьо–жовтих». Наскільки я знаю, в Україні в нього є рідня», — каже Назаров.

Додамо, що десять хвилин на льоду у складі «Динамо» провів українець Костянтин Касянчук, закінчивши поєдинок із коефіцієнтом корисності «–1». Він, навпаки, заради потрапляння в КХЛ відмовився грати за збірну України.

ТАБЛО

КХЛ. Регулярний чемпіонат. «Динамо» (М) — «Донбас» — 1:2 (1:1, 0:1, 0:0; Карсумс, 1 — Кашпар, 20; Віртанен, 27; «Донбас»: Лейтон; Уїлсон — Подградськи, Лайне — Федотенко — Віртанен; Коларж — Піганович, Дадонов — Недорост — Анісін, Бартуліс — Разін, Якуценя — Робітайл, Кашпар; Торяник — Варламов — Морозов; Сильницький), «Амур» — «Авангард» — 2:5, «Адмірал» — «Барис» — 1:3, «Сибір» — «Автомобіліст» — 3:4 Б, «Металург» (Нк) — «Югра» — 2:1, «Торпедо» — «Динамо» (Мн) — 3:0, «Ак барс» — «Спартак» — 2:0, «Витязь» — «Медвешчак» — 1:0, «Слован» — ЦСКА — 2:3, «Лев» — «Динамо» (Р) — 2:1 Б.

Турнірне становище в Західній конференції: СКА — 42 (20 матчів), «Динамо» (М) — 41 (20), «Динамо» (Р) — 33 (18), ЦСКА — 32 (19), «Донбас» — 31 (19), «Лев», «Атлант» — 29 (19), «Медвешчак» — 29 (20), «Витязь» — 26 (20), «Локомотив» — 26 (19), «Спартак» — 26 (18), «Сєвєрсталь» — 24 (19), «Слован» — 20 (18), «Динамо» (Мн) — 18 (18).

Лідери Східної конференції: «Ак барс» — 44 (20), «Барис» — 43 (18), «Салават Юлаєв» — 36 (18) «Металург» (Мг) — 34 (18)…

* * *

НХЛ. «Піттсбург»— «Колорадо» — 0:1, «Детройт» — «Сан–Хосе» — 0:1 Б.