Податки, як у Європі

22.10.2013

Європейський комісар з оподаткування, митного союзу, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдас Шемета зустрівся у Києві з керівництвом українського уряду: першим віце–прем’єром Сергієм Арбузовим, міністром фінансів Юрієм Колобовим, головою Міндоходів Олександром Клименком. Головна тема розмови — питання управління податковою сферою, обміну митними даними у рамках підписаного Україною в 1997 році Кодексу поведінки, затвердженого відповідною директивою ЄС.

За оцінками експертів, нинішній візит свідчить про активне зближення позицій Києва і Брюсселя напередодні підписання Угоди, про асоціацію. Як відзначив після зустрічі з Шеметою Сергій Арбузов, відповідно до умов підписання Угоди держави взяли на себе зобов’язання здійснити координовані дії із подолання недобросовісної податкової конкуренції. Друге питання — кроки України щодо вступу до Глобального форуму прозорості й обміну інформації з податковими цілями. Такий крок, на думку аналітиків, дозволить нашій країні ефективно застосовувати міжнародні стандарти прозорості й обміну податковою інформацією, об’єднувати зусилля щодо боротьби проти ухиляння від сплати податків, протидіяти незаконним фінансовим потокам.

Особливих претензій у цій сфері, на думку Шемети, Європа до України не має. А створення Міністерства доходів і зборів, ухвалення нового Податкового кодексу, закону про трансфертне ціноутворення, як стверджує єврокомісар, дозволило суттєво підвищити контроль над корупційними явищами в українській митниці, активніше боротися з контрабандою, зрештою, привести українські податкові стандарти у відповідність до європейських.

На думку ж Сергія Арбузова, наступними кроками українсько–європейської інтеграції має стати приєднання нашої держави до автоматизованої системи контролю ЄС за оподаткуванням, внесенням певних змін до Шенгенського ко­дексу, які дозволять уряду України здій­снювати спільний контроль у пунктах пропуску через кордон із державами–членами ЄС.