Харківське мовчання й київська канонада

22.10.2013
Харківське мовчання й київська канонада

«Війна» на стадіоні ім. Лобановського під час матчу «Динамо» з «Арсеналом». (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Майже двотижнева перерва в чемпіонаті прем’єр–ліги, під час якої національна команда України здобула право на участь у матчах «плей–оф» відбору на ЧС–2014, створила суттєві проблеми не для головних донорів збірної — «Дніпра», «Шахтаря» та «Динамо», а для лідера першості — харківського «Металіста». Слобожанці, відправивши до табору «синьо–жовтих» порівняно найменшу кількість гравців, позавчора не змогли вдома переграти «Чорноморець» і підпустили одразу двох опонентів на відстань одного очка. При тому що за втраченими балами перед тепер ведуть «дніпряни» (нагадаємо, матч «Дніпро» — «Металіст» було перервано після першого тайму за рахунку 2:1, і його, за рішенням ФФУ, буде дограно саме з такої позначки, хоча харків’яни й вимагають обнулити результат).

Лідерська штовханина

Уже другий тур поспіль команда Мирона Маркевича має проблеми з набором очок. І якщо матч із «Дніпром» ще можна буде «виправити», догравши його в резервний день у грудні, то змінити нічийний результат з одеситами вже ніяк не вдасться.

«У «Чорноморця» одна з кращих оборон у чемпіонаті», — віддав належне суперникові наставник «Металіста». Водночас Маркевич пояснив, що проб­леми в атаці його команди виникли внаслідок відсутності травмованих Шав’єра, Марлоса та Вільягри, плюс вісім гравців суперника у штрафній зробили свою справу. Хай там що, а Роман Григорчук, чия команда першою в сезоні не дозволила «металістам» забити бодай один м’яч, не приховував емоцій: «Ми дуже раді. Нічия цілком заслужена».

Основні переслідувачі харківського клубу — «Дніпро» й «Шахтар» — здобули доволі легкі перемоги. Для «дніпрян», які гостювали у Львові, матч узагалі перетворився на легку прогулянку. Більше 14 тисяч львівських уболівальників, що зібралися на стадіоні «Україна», чекали від своїх улюбленців чогось схожого на поєдинок із «Шахтарем», у якому підопічні Олександра Севидова здобули героїчну перемогу. Однак у грі з іншим фаворитом турніру «зелено–білі», як відзначив їхній наставник, «отримали по вухах».

«Ми сподівалися, що 11 гравців «Дніпра», які щойно повернулися зі своїх збірних, не налаштуються на нас. Але вийшло навпаки», — сказав Севидов після болючої поразки 0:4. І це при тому, що Хуанде Рамос залишив у запасі ключових гравців основи — Руслана Ротаня та Євгена Коноплянку. Але й без них «Дніпро» легко розгромив «грозу авторитетів». Двома першими м’ячами в українському чемпіонаті відзначився португальський новачок Бруно Гама. А Євген Селезньов, котрий вийшов на матч із капітанською пов’язкою, забив восьмий гол у цьому сезоні.

Поєдинок «Шахтаря» з «Іллічівцем» також, можна сказати, проходив в одні ворота, однак схилити шальки терезів на свою користь чемпіони змогли лише в другому таймі, коли на поле вийшов капітан команди Даріо Срна. Він реалізував два пенальті. Крім того, підправив свій приціл Луїс Адріано, перервавши свою шестиматчеву безгольову серію. Хоча і в цій грі бразилець змарнував не один вихід сам на сам.

Натомість у першій половині зустрічі, яка проходила під сильною зливою — такою, що поле нагадувало велику калюжу, — «гірники» обстукали каркас воріт Рустама Худжамова та пропустили після рикошету гол у власні ворота.

«У першому таймі ми теж мали моменти, але, на жаль, не реалізували. Після перерви ми грали за вітром і мали ще більшу перевагу. Оборона суперника, очевидно, не витримала напруги, тому була змушена фолити. Схоже, інших методів, аби зупинити наших футболістів, у них не було», — підсумував Мірча Луческу, в якого тим часом з’явився ще один помічник. Минулого тижня однорічний контракт із «Шахтарем» підписав 44–річний бразильський фахівець Антоніо Карлос Заго. Йому, очевидно, належить «розкачати» новоприбулих до Донецька співвітчизників, адже перспективні молоді бразильці й досі більшу частину ігрового часу перебувають на лаві запасних.

Військовий «Арсенал»

Якщо в Маріуполі протистояння команд Донецького регіону проходило під акомпанемент дощу, то київське дербі між «Арсеналом» та «Динамо» нагадувало військові навчання. Починаючи з 17–ї хвилини, коли голландський півзахисник «Динамо» Джермейн Ленс відкрив рахунок у матчі, на трибунах стадіону «Динамо» почалася невпинна артилерійська канонада. Попри те, що номінальним господарем матчу був «Арсенал», повноправними господарями на трибунах клубної динамівської арени, яку орендують «каноніри», ясна річ, виступали динамівські вболівальники. Точніше, їхні «ультрас», котрі палили фаєри й підривали петарди, та так, що в другому таймі м’яч іноді ледве вгадувався за димовою завісою. До речі, куратор суддівського корпусу П’єрлуїджі Колліна спостерігав за цим неподобством із ВІП–ложі.

Щодо самого матчу, то наставник «Динамо» Олег Блохін зустріч столичних повпредів у прем’єр–лізі назвав «ніяким не дербі». Хоча насправді перевага «біло–синіх» в матчі не була такою вже й беззаперечною. Перший тайм і справді пройшов під диктовку динамівців, які могли забити у ворота свого колишнього партнера Станіслава Богуша значно більше, ніж два м’ячі. Стас перейшов у майже збанкрутілий клуб на правах вільного агента — «Арсенал» заповнив воротарську позицію лише завдяки протекції президента ФПЛ Сергія Данилова. Голкіпери Рева й Боровик травмовані, а клуб, який п’ятий місяць не платить гравцям зар­платню, не має формального права поповнювати склад. Так от, Богуш, повернувшись на поле «заради футболу», творив у рамці дива, вберігши свою нову команду від іще одного розгрому. Натомість у другому таймі ініціативою заволоділи підопічні Сергія Закарлюки. Колишній хавбек «канонірів» замінив на тренерському посту Юрія Бакалова, котрий подав у відставку після фіаско в Донецьку (0:7) у минулому турі. Номінальні хазяї перехопили ініціативу й двічі влучали в стійки динамівських воріт, змусивши хапатися за голову Олега Блохіна.

При цьому загальна статистика — убивча: серія «Арсеналу» без забитих м’ячів на своєму полі в матчах із «Динамо» триває з 10 червня 2004 року — десять матчів, 935 хвилин!

«Могло статися все що завгодно. Ми забили два швидкі голи й втратили концентрацію. Таке вже було в матчі з «Рапідом», але, схоже, помилки не вчать», — оцінив кінцівку матчу динамівський наставник. Зазначимо, що саме матчі Ліги Європи стануть головними індикаторами роботи Олега Володимировича. Як зазначив президент «Динамо» Ігор Суркіс, часу в Блохіна — до зими, коли, власне, й закінчиться груповий раунд ЛЄ. Наразі кияни мають двічі зіграти зі старим знайомим «Тюном», від якого» влетіли» в 2005 році.

«Повірте, нікого не влаштовує наше місце в турнірній таблиці. З іншого боку, нас так оточили прапорцями... Майже закатали в асфальт — стільки критики в пресі, — скаржиться Блохін. — Я все розумію, але ж повинні ж бути якісь рамки. Так, є проблеми, але так теж не можна… Як не почнеш читати, так обов’язково заголовок: «Остання гра Блохіна?» Чому остання? Я що — вмираю чи що?!»

Тренерські плюси й мінуси

У непросте становище потрапив керманич «Севастополя» Геннадій Орбу. Відтоді як екс–«шахтаря» призначили повноцінним головним тренером «моряків», його підопічні програли три матчі поспіль. А наставник «Зорі» Юрій Вернидуб, якого після серії невдалих ігор більшість ЗМІ відправили у відставку, залишився на посту й повернув своїх вихованців на переможний шлях. Головним героєм розгрому «Севастополя» став збірник Дмитро Хомченовський, в активі якого гол та дві результативні передачі.

КОМАНДА

Кожен матч «Арсеналу» може бути останнім. Клуб заледве знаходить кошти для організації домашніх ігор і виїзду на гостьові. Ще складніше утримувати склад. Гравці п’ятий місяць недоотримують зарплатню, дехто — розбігається, дехто — травмований, відтак на поле пліч–о–пліч із небайдужими ветеранами на кшталт капітана Максима Шацьких раз по раз виходять хлопці з команди U–21.

Генеральний директор «канонірів» Вадим Головко дещо пояснює ситуацію: «Між Вадимом Рабиновичем та Олександром Онищенком була домовленість про те, що всі борги клубу на момент передачі клубу Рабинович «забирав» із собою та погашав їх. Для цього, безумовно, був потрібен якийсь період. Сьогодні цей період закінчено, старі борги погашено, документи підготовано для передачі Онищенку — про це знають і сам Онищенко, і його юристи. Тобто питання з боку попереднього власника закрите. Охочі можуть прийти — і забрати документи...

Але, на жаль, досі не закриті питання заборгованості «Арсеналу», які брав на себе вже пан Онищенко…»

За словами Головка, «Арсенал» може оголосити про своє банкрутство вже цього тижня.

 

ПОКАРАННЯ

Контрольно–дисциплінарний комітет ФФУ ухвалив рішення оштрафувати СК «Таврія» на 25 тисяч гривень. Причина — неправомірні дії вболівальників на стадіоні «Локомотив» у кримській столиці під час матчу 12–го туру з полтавською «Ворсклою». З’ясувалося, що з п’ятого сектору по ходу гри від фанів Сімферополя неодноразово звучали гасла з пропагандою нацизму.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 13–й тур

«Волинь» — «Говерла» — 0:1

Гол: Савич, 82

2 700 глядачів

«Іллічівець» — «Шахтар» — 1:3

Гол: Степаненко, 38 (у свої ворота) — Срна, 66, 73 (обидва — пен.); Адріано, 85

3 200 глядачів

«Карпати» — «Дніпро» — 0:4

Голи: Б. Гама, 17, 29; Матеус, 61; Селезньов, 63

14 300 глядачів

«Ворскла» — «Металург» (З) — 2:1

Голи: Громов, 11; Сахневич, 64 (у свої ворота) — Платон, 28

1 000 глядачів

«Зоря» — «Севастополь» — 3:0

Голи: Любенович, 20; Хомченовський, 23; Віценець, 71 (у свої ворота)

Вилучення: Симоненко, 67 («С»)

6 100 глядачів

«Арсенал» — «Динамо» — 0:2

Голи: Ленс, 17; Ярмоленко, 31

10 840 глядачів

«Металург» (Д) — «Таврія» — 2:1

Голи: Мораес, 51, 67 — Любічич, 61

Нереалізоване пенальті: Мораєс, 33 («М»)

1 500 глядачів

«Металіст» — «Чорноморець» — 0:0

35 240 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Металіст» 12 9 3 0 26–7 30

2. «Шахтар» 13 9 2 2 34–12 29

3. «Дніпро» 12 9 2 1 25–9 29

4. «Чорноморець» 13 7 4 2 13–8 25

5. «Динамо» 13 7 3 3 26–15 24

6. «Ворскла» 13 6 5 2 20–17 23

7. «Зоря» 13 5 4 4 18–11 19

8. «Металург» (Д) 13 5 2 6 18–26 17

9. «Іллічівець» 13 5 1 7 10–13 16

10. «Карпати» 13 4 4 5 12–17 16

11. «Говерла» 13 4 2 7 12–16 14

12. «Севастополь» 13 3 4 6 15–23 13

13. «Волинь» 13 3 4 6 10–20 13

14. «Арсенал» 13 3 1 9 10–28 10

15. «Металург» (З) 13 1 3 9 14–23 6

16. «Таврія» 13 1 0 12 7–25 3

Бомбардири: Девіч («Металіст») — 13, Селезньов («Дніпро») — 8.

 

ПЕРША ЛІГА

15–й тур. «Геліос» — «Олімпік» — 1:1 (Борзенко, 13 — Драченко, 16), «Миколаїв» — «Олександрія» — 1:2 (Сергійчук, 39 (пен.) — Старенький, 6; Микицей, 18 (пен.)), «Нафтовик» — «Десна» — 2:1 (Єрмак, 64 (пен.); Радіонов, 83 — Картушов, 6), «Динамо–2» — «Буковина» — 1:2, «Авангард» — «Сталь» — 0:2 (Акименко, 56; Степанюк, 60; вилучення: Хромих, 33 («С»)), «Титан» — «Суми» — 1:0, «Украгроком» — «Полтава» — 2:1, «Зірка» — «Нива» — 1:0.

Лідери: «Олімпік» — 29, «Нафтовик» — 28, «Сталь» — 28 (14), «Олександрія» — 27, «Суми» — 24, «Зірка» — 22, «Полтава», «Авангард» — 20.

Бомбардир: Сергійчук («Миколаїв») — 8.