Хто боїться — той не виграє!

22.10.2013
Хто боїться — той не виграє!

Найгірші передчуття збулися. У «плей–оф» чемпіонату світу–2014 збірна України гратиме проти команди Франції. Такий результат жеребкування, що відбулося вчора в Ньоні. Кульки (підігріті чи ні — щодо цього не варто сперечатися) тягнув відомий у недавньому минулому швейцарський гравець Александер Фрай.

Нагадаємо, що наша збірна була сіяною перед жеребкуванням. Але це не врятувало її від ще однієї незручності. Перший стиковий матч пройде 15 листопада в Україні, а гра–відповідь — 19 листопада у Франції.

Інші пари «плей–оф» склалися так: Португалія — Швеція, Греція — Румунія, Ісландія — Хорватія.

Єдиний плюс — у тому, що домашній матч «синьо–жовті» гратимуть із глядачами. Могло бути й гірше, адже санкція ФІФА після «нацистських» проявів Львова лише призупинена. Минулого уїк–енду Федерація футболу України отримала повідомлення від ФІФА про те, що засідання Апеляційного комітету ФІФА розгляне українську скаргу 26 листопада — тобто вже після матчів «плей–оф».

Перед початком жеребкування збірну України хотіли отримати в суперники всі чотири можливі команди, вважаючи саме підопічних Михайла Фоменка найслабшим опонентом. «Хотілося б уникнути матчів з хорватами. Ми ні в чому не перевершуємо цю команду, — казав колишній півзахисник збірної Франції Робер Пірес. — Зате в нас є психологічна перевага над Україною. Ми двічі обігрували їх — у товариському матчі і на Євро–2012».

«Це хороший жереб, — сказав інший зірковий француз Дідьє Дешам в ефірі каналу Eurosport. — Утім, у будь–якому випадку нас чекають складні матчі. Україна — важкий суперник, нам належить провести два непрості поєдинки. В українців — хороша команда, так що легко не буде. Мені здається, що ця збірна давно не програвала, провела дуже якісну кваліфікаційну кампанію. Проте ми зробимо усе можливе, щоб потрапити у фінальний турнір у Бразилії. Плюс для нас, що другий матч гратимемо вдома».

Водночас зробити все можливе для потрапляння у Бразилію збираються й українці. Головний тренер Михайло Фоменко каже: «Потрібно готуватися до цього суперника й не думати про те, як було б, якби нам випав хтось інший. Будемо збирати інформацію, вивчати суперника, його сильні і слабкі сторони. Хто зазвичай боїться — той не виграє, в будь–якому виді спорту. Отже, боятися, я думаю, не варто».

«Будь–яка збірна має абсолютно все для того, щоб пройти далі. Маємо все для перемоги й ми. Наша мета одна — Бразилія. Збірна вже пройшла непростий шлях. І залишився один найважливіший крок, — заявляє президент ФФУ Анатолій Коньков. — Ми повинні підтримати команду у вирішальний момент. Переконаний, що голоси українських вболівальників почують у виїзному матчі, а в домашній зустрічі на стадіоні не буде жодного вільного місця».

ПЕРЕЛАМАТИ ІСТОРІЮ!

Проти збірної України грає статистика, відповідно до якої ми жодного разу в історії не додали бар’єр «плей–оф». Історія поразок така:

ЧС–1998. Хорватія — Україна — 2:0,

1:1 (Шевченко)

ЧЄ–2000. Словенія — Україна — 2:1

(Шевченко), 1:1 (Ребров)

ЧС–2002. Україна — Німеччина — 1:1

(Зубов), 1:4 (Шевченко)

ЧС–2010. Греція — Україна — 0:0, 1:0