Гроші — запорука прогресу

16.10.2013
Гроші — запорука прогресу

Український професіональний футбол, ставши улюбленою іграшкою олігархів, спізнав як плюси, так і негативні моменти співпраці з великим бізнесом. Добре, коли у «гру мільйонів» вливають великі гроші й виводять клуби на самоокупність. Але приклади прибутковості трапляються нечасто, і, награвшись, бізнесмени раз по раз кидають свої футбольні команди. Такий крах стає болючим ударом і для вболівальників, і взагалі для розвитку футболу в конкретному регіоні.

Минулого року в інтерв’ю «УМ» керівник Професіональної футбольної ліги Мілентій Бальчос прогнозував, що через сутужну економічну ситуацію кількість професіональних футбольних клубів в Україні може зменшитися. Президент ПФЛ не помилився: сезон 2013/14 у першій лізі розпочала рекордно мала кількість команд — 16. Криворізький «Кривбас» зник не лише з прем’єр–ліги, а й узагалі з футбольної карти. Наступною втратила спонсора й подала сигнал SOS чернівецька «Буковина», яка не виїхала на одну з ігор і заявила про намір знятися з розіграшу в першій лізі. Проте в останній момент керівництво регіону простягнуло клубу руку підтримки, взявши ФК на свій баланс.

Щоправда, після зміни покровителів та масового розпродажу гравців «Буковина», котра в попередньому сезоні боролася за призові місця, сповільнила хід і загрузла в середині турнірної таблиці. Схожу ситуацію сезоном раніше пережив білоцерківський «Арсенал», який після втрати спонсора перетворився на аутсайдера першої ліги, що зрештою призвело до вильоту в нижчий дивізіон.

А ось алчевська «Сталь», нагадаємо, отримавши за підсумками успішного минулого сезону можливість зіграти в прем’єр–лізі, не захотіла витрачати додаткові кошти на реконструкцію стадіону, відповідно до вимог ФФУ, й залишилася у першому дивізіоні. Те рішення власників потягло за собою демарш багаторічного тренера команди Анатолія Волобуєва, який грюкнув дверима з іншого боку. Тепер алчевців тренує їхній колишній хавбек Вадим Плотников, і в поточному чемпіонаті «сталевари» після 14 турів знову — принаймні за втраченими очками — фігурують у числі претендентів на підвищення в класі. Однак, як сказали «УМ» у ПФЛ, в Алчевську ситуація зі стадіоном не змінилася — «реконструкція лише в планах». Тож можна прогнозувати, що й наступної весни Алчевськ до «вишки» не підніметься. Відзначимо, що матч 14–го туру між «Сталлю» та «Динамо–2» було перенесено через участь одразу п’ятьох гравців столичного клубу в матчі молодіжної збірної України.

Номінальним одноосібним лідером першої ліги наразі є інший клуб із Донбасу — донецький «Олімпік». Його прогрес вражає, адже ця команда три роки тому грала в другому дивізіоні, а минулий чемпіонат у першій лізі завершила на 11–му місці. Проте в нинішньому сезоні «олімпійці», маючи стабільну фінансову підтримку, демонструють напрочуд продуктивну гру і мають усі шанси на підвищення в класі. Титульним спонсором «Олімпіка» є донецька фінансово–промислова компанія «Альтком», яку низка ЗМІ пов’язує з народним депутатом від Партії регіонів Борисом Колесніковим — екс–віце–прем’єр–міністром, президентом хокейного клубу «Донбас» та віце–президентом ФК «Шахтар». А посаду президента ФК «Олімпік», між іншим, обіймає нападник цього ж клубу Владислав Гельзін.

Популярність «Олімпіка» в Донецьку не надто велика — скажімо, на матч із «Динамо–2» на однойменному невеличкому стадіоні зібралося лише 400 вболівальників. Співрозмовники «УМ» у ПФЛ висловлюють думку, що підвищення в класі наразі не є метою третього донецького клубу. Але сам Гельзін будує плани розвитку академії, модернізації й розширення клубної арени до 4 тисяч місць, а відтак мріє і про вихід до прем’єр–ліги. «Таке завдання є, але для його реалізації потрібен час», — зазначав не так давно пан Гельзін.

ТАБЛО

Перша ліга. 14–й тур. «Буковина» — «Нафтовик» — 0:1, «Полтава» — «Геліос» — 0:1,«Олімпік» — «Титан» — 1:1, «Суми» — «Авангард» — 1:1,«Десна» — «Миколаїв» — 1:0, «Олександрія» — «Зірка» — 0:0, «Нива» — «Украгроком» — 2:0.

Турнірне становище: «Олімпік» — 28, «Нафтовик» — 25, «Сталь» (А) — 25 (13), «Олександрія», «Суми» — 24, «Полтава», «Авангард» — 20, «Зірка» — 19, «Десна» — 17, «Геліос» — 16 (13), «Буковина» — 15 (13), «Титан», «Украгроком» — 15, «Нива» — 14 (13), «Миколаїв» — 12, «Динамо–2» — 6 (12).

* * *

Друга ліга. 17–й тур. «Макіїввугілля» — «Оболонь–Бровар» — 2:2, «Гірник–Спорт» — «Кремінь» — 0:2, «Карлівка» — «Реал Фарма» — 0:1, «Шахтар» (Св) — «Арсенал–Київщина» — 2:0, «Енергія» (М) — «Славутич» — 1:2, «Сталь» (Ддз) — «Скала» — 3:0, «Гірник» — «Мир» — 3:1, «Кристал» — «Динамо» (Хм) — 8:1, «Тернопіль» — «Шахтар–3» — 2:1.

Лідери: «Сталь» (Ддз) — 35 (16), «Тернопіль» — 34 (16), «Славутич» — 31 (16), «Гірник» — 30 (15), «Мир» — 29 (16), «Шахтар–3» — 28 (16), «Шахтар» (Св) — 26 (16), «Гірник–Спорт» — 25 (16), «Реал Фарма» — 24 (16), «Оболонь–Бровар» — 23.