Молоді й беззахисні

16.10.2013
Молоді й беззахисні

Новий склад збірної України. (прес–служби ФБУ.)

У 2011 році на чемпіонаті світу в Баку українські боксери–аматори, перемігши одразу в чоти­рьох вагових категоріях, встановили історичний рекорд за кількістю здобутих золотих нагород. Тоді підопічні Дмитра Сосновського випередили за цим показником кубинців, які на ЧС–1974 сходили на найвищі сходинки п’єдесталу в трьох різних вагових категоріях. Проте на цьогорічному «мундіалі», що стартував позавчора в Алмати, перед українською командою стоять зовсім інші завдання. Хоча б тому, що жодного з чемпіонів та призерів попереднього ЧС у нинішньому складі збірної немає.

Для виступу на чемпіонаті світу в Казахстані головний тренер наших аматорів зліпив абсолютно нову команду. Вона кардинально відрізняється не тільки від «золотої» бакинської, а й від тієї, що доволі непогано проявила себе на червневому чемпіонаті Європи–2013, вигравши одну золоту, одну срібну та три бронзові нагороди. Із числа успішних учасників нещодавнього єврофоруму в лавах збірної залишився тільки його срібний призер Микола Буценко.

Ще кілька місяців тому в «ростері» Сосновського на першість світу фігурували титуловані Денис Берінчик, Олександр Гвоздик та навіть олімпійський чемпіон Олександр Усик, які проходили літні збори з аматорською збірною. Однак життя внесло свої корективи: Берінчик вирішив сконцентруватися на виступах у WSB–лізі за «Отаманів», Усик таки перейшов у професіонали, а Гвоздик отримав травму. Також проблеми зі здоров’ям залишили в лазареті призерів ЧЄ–2013 Дениса Пояцику й Богдана Шелестюка.

Володар континентального «золота» Павло Іщенко ще одразу після тріумфу в Мінську заявив, що пропустить світову першість. А бронзовий призер ЧЄ Євген Хитров поступився місцем у збірній Дмитру Митрофанову. «Іще задовго до змагань ми з хлопцями вирішили, кому де боксувати», — пояснив тренер Дмитро Сосновський кадрові зміни в категорії до 75 кг.

Відтак саме 24–річний Митрофанов — віце–чемпіон WSB–ліги у складі «Отаманів», бронзовий призер ЧЄ–2011, володар «золота» Універсіади–2013 — найдосвідченіший боксер у складі оновленої української збірної. Не дивно, що саме Дмитрові довірили функції капітана, які раніше виконував Усик. Вочевидь із представником Чернігова й пов’язані головні медальні сподівання тренерського штабу, керівник якого перед від’їздом до Алмати сказав, що буде радий і одному «золоту».

Загалом до колишньої столиці Казахстану з’їхалася рекордна кількість учасників ЧС — 576 боксерів із 116 країн. Цей турнір особливий тим, що саме на ньому буде вперше реалізоване революційне рішення Міжнародної федерації боксу (АІБА) — зняти з аматорів захисні шоломи.

Першим з українців, хто познайомився з новим регламентом у «бойових» умовах Палацу спорту й культури ім. Балуана Шолака, став Олександр Шепелюк, представник вагової категорії до 52 кг. На жаль, уже в дебютному поєдинку він програв (0:3) таджикові Шарійору Ахмедову.

ЗНАЙ НАШИХ

Склад збірної України на ЧС–2013

Вагова категорія до 49 кг — Вадим Кудряков (Крим), 52 кг — Олександр Шепелюк (Рівне), 56 кг — Микола Буценко (Вінниця), 60 кг — Дмитро Черняк (Донецьк), 64 кг — В’ячеслав Кисліцин (Крим/Вінниця), 69 кг — Денис Лазарєв (Хмельницький), 75 кг — Дмитро Митрофанов (Чернігів), 81 кг — Олександр Ганзуля (Львів), 91 кг — Арсен Азізов (Харків), понад 91 кг — Єгор Плевако (Харків).