Нового дня кізячок

03.08.2004

      Учені, що спеціалізуються на дослідженнях харчових продуктів, ще раз розповіли про «таємницю» найдорожчої в світі кави Kopi Luwak. Ту саму, зерна для приготування якої проходять переробку в... шлунково-кишковому тракті азіатської пальмової циветти, тварини з сімейства котячих, і тільки після цього їх обсмажують, мелють і продають гурманам по тисячі доларів за кілограм. Цю каву описують як «таку, що віддає землею і пліснявою, вона густа, м'яка й насичена, з відтінками шоколаду і джунглів», переказує «Форум». Поставки сорту Kopi Luwak завжди були обмеженими, а політичне безладдя в Індонезії ще більше знизило його виробництво — зараз виготовляється менше 230 кілограмів такої кави на рік.

      Повільна обробка зерен бактеріями й ензимами в кишечнику незвичних для нас тварин із латинською назвою Paradoxurus hermaphroditus схожа на метод ферментування кави, відомий як «мокрий процес». Але відтворити принади даного смаку без участі мускусних деревних кицьок, штучним способом, неможливо. До того ж виявилося, що навіть в інших місцевостях, приміром, в Ефіопії, де також є кава й циветти, вивершити досконалість Kopi Luwak не вдасться. Массімо Марконе, дослідник із Гвелфського університету (Канада), провів дослідження й зробив висновок, що кишечник індонезійських циветт розщеплює протеїни й білки значно краще, ніж це робить травна система ефіопських мускусних кицьок. Тож доведеться багатьом кавовим гурманам перебиватися гіршим лайном...