Серце у лещатах

15.10.2013
Серце у лещатах

Напади стенокардії нестерпні і небезпечні. (з сайта likar.info.)

Ідеш чи працюєш — і раптом відчуваєш нагальну потребу зупинитися: болить серце. Після перепочинку біль вгамовується, а якщо не докучає — то й забуваєш про цю тимчасову прикрість. На жаль, такі «напливи» болю в грудях дуже небезпечні, бо можуть свідчити про стенокардію — підступну недугу, яку в народі охрестили «грудною жабою». Тож якщо ви завважили в себе подібні симптоми — краще не відкладати візиту до лікувального закладу.

«Грудна жаба» частіше полює на чоловіків

Як розповіла лікар–кардіолог вищої категорії, кандидат медичних наук Ірина Славинська, стенокардія — не окремий діагноз, а прояв іншого захворювання: ішемічної недуги серця. «Хворобу викликає дисбаланс між потребою міокарда в кисні й поживних речовинах та їх надходженням коронарними артеріями. Якщо серце отримує менше енергії, ніж потребує, серцевий м’яз зазнає кисневого голодування і виснажується».

Оснований фактор ризику, який провокує ішемію, — шкідливі звички. Паління, зловживання жирною їжею з великим вмістом холестерину, надмірне захоплення алкоголем, гіподинамія (малорухливий спосіб життя) — це ті краплі, які безжально точать здоров’я серця. Пусковим механізмом хвороби часто стають стреси. Атеросклероз, цукровий діабет, ожиріння і зайва вага — міни сповільненої дії, які впевнено стискають серце в лещата ішемічної недуги. «Небезпека розвитку стенокардії зростає з віком, тому регулярні профілактичні огляди у кардіолога не завадять, навіть якщо здається, що ви «абсолютно здорові», — зауважує пані Ірина.

Стенокардія, наголошує лікар, небезпечна тим, що відкриває прямий шлях до інфаркту. Саме «грудна жаба» (до речі, згідно зі статистикою, жінки рідше потрапляють у її тенета, ніж чоловіки) найчастіше є першим тривожним дзвіночком про ризик інфаркту. Організм ніби підказує: змінюй спосіб життя, доки шкідливі звички не змінили твого життя.

І кардіограма не побачить відхилень…

Найчастіше стенокардія дає про себе знати під час фізичного навантаження, руху. Скажімо, коли ви піднімаєтесь сходами, несете якийсь вантаж.

— Є кілька типів недуги. Найчастіше маємо справу із так званою стабільною стенокардією, — пояснює Ірина Славинська. — Ми розділяємо її на чотири класи — залежно від складності проявів і перебігу. Перший — звичайний рівень фізичного навантаження не викликає напад стенокардії. Наприклад, серце не тисне при ходьбі, коли ви піднімаєтесь сходами, однак при прискореному та особливо довгому напруженні починає боліти в грудях. Другий клас — стенокардія виникає при швидкій ходьбі, підйомі сходами, після їжі, при емоційному напруженні, у перші години після пробудження. Якщо ви маєте швидко здолати стометрівку і у вас «прихопило» серце — це і є сигнал про другий клас недуги.

При третьому класі хвороби «грудна жаба» значно обмежує фізичну активність. Скажімо, біль за грудниною докучає, щойно ви здолаєте один поверх сходами — у нормальному темпі, без навантаження. А при четвертому класі недуга взагалі не дозволяє швидко рухатися без дискомфорту, а біль може виникати і в стані спокою.

Окрім цього, стенокардія буває і нестабільною. «Якщо людина перебуває у стані спокою — читає, дивиться телевізор, і раптом серце заходиться болем — найімовірніше, ідеться саме про цей тип недуги, — каже лікар. — Майте на увазі: такий біль може попереджати про передінфарктний стан. У такому разі необхідна негайна госпіталізація, адже якщо хворому вчасно не надати необхідної медикаментозної підтримки, все може завершитися інфарктом».

Є ще один підступний тип стенокардії — варіантна. Вона здатна виникати у людини, яка взагалі не мала схильності до серцевих недуг. Проявляє себе різким болем у ділянці серця, переважно вночі. Це біль нестерпний, колючий, ріжучий, і якщо в цей момент зробити кардіограму, кардіограф завважить ознаки гострої фази інфаркту міокарда. Однак через кілька хвилин, коли біль ущухне, кардіограма не покаже жодних перебоїв у роботі вашого «мотора». «Але якщо така стенокардія триватиме понад 15 хвилин, вона може перерости в інфаркт, — застерігає лікар. — Тому все–таки краще відразу при небезпечних симптомах звернутися до кардіолога».

Що робити при раптових нападах «грудної жаби»? «Щойно відчули різкий біль — покладіть під язик таблетку гліцерину, — рекомендує лікар. — Ці ліки розширяють вінцеві (коронарні) судини, відтак до серця надходить більше крові і кисню, біль минає. Якщо цей біль виникає не вперше — обговоріть iз лікарем дозу ліків, необхідних у вашому випадку. Залежно від класу стенокардії лікар призначить терапію. Вона може включати препарати, що розріджують кров, знижують рівень холестерину, усувають больові напади стенокардії. Якщо медикаментозне лікування не допомагає, лікар може порадити хірургічний метод вирішення проблеми».

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ!

Напад стенокардії проявляє себе пекучими, колючими болями в серці. Таке враження, що в грудях вам тисне лещатами. Біль може віддавати в ліве плече, лопатку. Біль, який виникає під час фізичного навантаження чи руху, змушує людину зупинитися. Може тривати 3–5 хвилин і стихає, коли людина не рухається. Якщо ж «лещата» не відпускають 15–20 хвилин, це свідчить про ймовірну загрозу інфаркту. Він може статися й тоді, якщо, попри різкий біль у серці, людина не зупиниться і рухається далі.

 

ВАЖЛИВО

Краще попередити, ніж лікувати

Профілактика ішемічної хвороби серця, за словами лікарів, означає усунення факторів ризику. Якщо маєте справу з гіподинамією — більше рухайтесь, якщо є шкідливі звички — намагайтеся від них відмовитися. Регулярно перевіряйте рівень холестерину — у разі необхідності регулюйте вміст ліпідів у крові з допомогою спеціальних препаратів, які порекомендує лікар.