НОВИНИ ПЛЮС

15.10.2013

Президентські рейтинги

Віктор Янукович програє у другому турі будь–якому представнику від партій опозиції, крім «свободівця» Олега Тягнибока. Такими є результати соцопитування, яке наводить Центр Разумкова (дослідження проведено з 30 вересня по 8 жовтня 2013 року, опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях; теоретична похибка ви­бірки не перевищує 2,3%).

У першому турі виборів за Януковича готові проголосувати 19% серед усіх опитаних, або 24,3% тих, хто готовий взяти участь у виборах. За Віталія Кличка — відповідно, 15,5% і 19,3%, за Юлію Тимошенко — 13,2% і 16,7%, за Петра Симоненка — 5,9% і 7,1%, за Арсенія Яценюка — 5,6% і 7,2%, за Петра Порошенка — 3,8% і 3,8%, за Олега Тягнибока — відповідно 3,6% і 4,7%.

У випадку, якщо Тимошенко не зможе взяти участь у виборах, за Януковича голосуватимуть 18,8% серед усіх опитаних, або 24,1% серед тих, хто збирається взяти участь у виборах, за Кличка — 16,6% і 20,6%, за Яценюка — 14,8% і 19,3%.

У другому турі виборів Янукович поступається Кличку — 24,8% проти 37,7% серед усіх опитаних; Яценюку — 25,5% проти 32,5%; Тимошенко — 26,0% проти 31,4%. Водночас Янукович виграє вибори, якщо його супротивником у другому турі буде Тягнибок — 26,8% на 22,0%.

Азаров у Росії

Учора Прем’єр–міністр Микола Азаров почав дводенний робочий візит до російського міста Калуга, де ознайомився з роботою місцевого заводу концерну «Мітсубісі–Ciтроен–Пежо». Сьогодні Азаров і його російський колега Дмитро Медведєв проведуть переговори віч–на–віч та візьмуть участь у засіданні Комітету з питань економічного співробітництва україно–російської міждержавної комісії.

Колізії в парламенті

Минулої п’ятниці фракція «Батьківщина» виключила зі свого складу народних депутатів Андрія Павелка і Леоніда Сергієнка. «У цьому випадку ми маємо стовідсотковий колабораціонізм, коли людина відверто протягом вчорашнього дня голосувала за списком, який йому завчасно підготувала провладна більшість, мотивуючи це своїми особистими інтересами, — так пояснив виключення Сергієнка нардеп Арсен Аваков. Опозиція — це не те місце, де можна собі дозволити бути слабким та зраджувати інтереси ви­борців». Щодо Павелка, то він, нагадаємо, відродив партію «Фронт змін», яка раніше увійшла до складу «Батьківщини», назвавши новий політпроект «Демократи».

* * *

В останній сесійний день минулого тижня фракція ВО «Свобода» принесла у сесійну залу Верховної Ради червоно–чорний прапор та банер з анонсом «Маршу УПА» і влаштувала фотосесію з цими націоналістичними символами. На знак протесту «регіонали» вийшли з зали.

Резонансні справи

Вищий спеціалізований суд повернув Юлії Тимошенко повторну заяву про перегляд вироку у «газовій справі». Як пояснили у прес–службі ВССУ, таке рішення прийнято на підставі наявності ухвали ВССУ про відмову у допуску справи до провадження за наслідками її розгляду, прийнятої з аналогічних підстав.

* * *

Донецький адвокат Володимир Оленцевич просить Вищий адміністративний суд визнати незаконним указ Президента Віктора Януковича про помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Нагадаємо, що два роки тому Вищий адмінсуд за позовом Оленцевича визнав незаконним присвоєння указами Президента Ющенка звань Героя України Романові Шухевичу й Степану Бандері.