Кваліфікація життя

15.10.2013
Кваліфікація життя

Один із кращих бомбардирів кваліфікації — боснієць Едін Джеко (у білому) — в матчі проти Ліхтенштейна оформив дубль. (Рейтер.)

Після того як у вересні Італія та Голландія першими від Старого світу кваліфікувалися на «мундіаль»–2014, минулої п’ятниці ще три збірні — Німеччини, Бельгії та Швейцарії — достроково отримали квитки на планетарну першість. І якщо завчасна кваліфікація «бундестім» виглядає як звична справа, то «спринтерський» забіг на груповому етапі бельгійців і швейцарців став певною несподіванкою. Особливо здивували «червоні дияволи», які вперше з 2002 року змогли пробитися до фінальної частини світової першості.

Через невдалі результати останнього десятиліття збірна Бельгії починала відбір під третім номером посіву. Однак по ходу турніру підопічних Марка Вільмотса було не зупинити — ні хорватам, які на старті турніру мали перший рейтинговий номер, ні сербам (другий). Власне, у гостьовій зустрічі з головним конкурентом за пряму путівку — «картатими» — бельгійці показали всю свою силу, змусивши Даріо Срну та Ко добиратися на «мундіаль» через стикові матчі.

Попри те, що швейцарці гратимуть на світовому форумі втретє поспіль, достроковій кваліфікації до Бразилії вони мають дякувати не тільки таланту їхнього наставника Отмара Хітцфельда, а й жеребу, який два роки тому послав їм у суперники далеко не найсильніші колективи. Збірні Норвегії та Словенії навряд чи можна зарахувати до когорти лідерів континентального футболу, але так, щоб головним претендентом на другу позиції в групі була команда Ісландії? Думається, це занадто.

Щодо німецької збірної, то, здається, «бундесмашині» не страшний будь–який із можливих опонентів. Цього разу підопічні Йоахіма Льова в боротьбі за місце під бразильським сонцем обскакали шведів, які, до слова, стали першою командою відбору, яка вже точно з’ясувала, що гратиме матчі «плей–оф».

А от майстри кваліфікації, як раніше називали чинних чемпіонів світу — іспанців, досі не оформили вихід на «мундіаль». Щоправда, для поїздки на ЧС–2014 «Червоній фурії» вистачить і нічиєї з грузинами. Навіть у такому разі команді Франції доведеться змагатися в стикових матчах. Власне, саме «галльські півні» на рівні зі збірною Португалії виглядають найбільш неприємними суперниками для будь–якої команди–учасниці «плей–оф», зокрема й збірної України.

А в тому, що «європейським бразильцям» на чолі з Кріштіано Роналдо на шляху до Південної Америки доведеться долати ще один бар’єр, сумнівіватися майже не випадає. Після того як португальці вдруге у відборі зіграли внічию з ізраїльтянами, їхні шанси виграти у росіян групу F впали практично до нуля. Важко повірити, що збірна Азербайджану, нехай і на своєму полі, зможе перемогти російських підопічних Фабіо Капелло. Щоправда, як повідомляють азербайджанські ЗМІ, підопічні Берті Фогтса мають величезний стимул — за перемогу над росіянами кожен із гравців закавказької збірної отримає 127 тисяч доларів. Варто відзначити, що перемозі над Північною Ірландією азербай­джанські футболісти раділи, немов виграли квиток на «мундіаль», хоча насправді лише здобули по 100 тисяч «зелених» премії кожен. Тоді як у турнірному плані вище четвертого місця кавказцям уже не стрибнути.

Варто відзначити, що в одній із дев’яти «пульок» навіть збірна–володар другого місця не зможе продовжити боротьбу за путівку на «мундіаль». За регламентом ФІФА, зайвою виявиться та команда, яка матиме найгірший очковий доробок поміж усіх «срібних» призерів відбору. Уже підраховано, що це буде делегат групи В — Болгарія, Данія, Чехія або Вірменія.

ЛЕГІОН

Представники української прем’єр–ліги в матчах відбору до ЧС–2014

Хорватія

Іван Стринич «Дніпро» 90 хв.,

Нікола Калинич «Дніпро» з 46 хв.

Домагой Віда «Динамо» 90 хв.

Огнен Вукоєвич «Динамо» з 65 хв.

Македонія

Ванче Шиков «Волинь» 90 хв., жк

Чехія

Томаш Гюбшман «Волинь» 90 хв., гол

Австрія

Александр Драгович «Динамо» 90 хв.

Голландія

Джермейн Ленс «Динамо» 90 хв., гол

Естонія

Сергій Зеньов «Карпати» 90 хв.

Португалія

Мігель Велозу «Динамо» до 87 хв.

Литва

Саулюс Миколюнас «Севастополь» до 76 хв., гол