На захисті ручної синиці

11.10.2013
На захисті ручної синиці

Захисник «Шахтаря» Ярослав Ракицький із задоволенням приїхав у збірну Михайла Фоменка й сподівається вийти у «старті». (УНІАН.)

Від самого початку відбору на чемпіонат світу 2014 року збірна Україна перебувала в ролі наздоганяючої. Після провального старту в кваліфікації (нічиї з Англією й Молдовою, програш чорногорцям) поїздка «синьо–жовтих» до Бразилії виглядала утопією. Від збірної відмовився Олег Блохін, а «всенародні» вибо­ри нового тренера замість тимчасових Баля й Заварова виглядали як фарс. Однак із приходом до керма збірної Михайла Фоменка кожен наступний матч його підопічних уселяв усе більше надії на сприятливий підсумок. Якщо після трьох перших поєдинків українці опинилися практично на дні секстету Н — нижче нас тоді була лише збірна Сан–Марино, то нині, коли до завершення групового відбору залишилося два тури, команда Фоменка посідає другу позицію, повноправно претендуючи, як мінімум, на вихід до «плей–оф».

Здавалося, піднявшись на заплановану висоту, можна було б зітхнути з деяким полегшенням. Але що вищі цілі — тим більша відповідальність. Якщо на попередні поєдинки українці виходили з думкою «нам уже немає чого втрачати», то тепер Фоменко і Ко мусять перейматися тим, як не втратити те, що здобули в нелегких цьогорічних боях.

Відродження «синьо–жовтих» розпочалося з березневої гостьової перемоги над поляками. І от тепер, через сім місяців, підопічні Вальдемара Форналіка їдуть до Харкова з однією метою: помститися українцям за болюче фіаско 1:3 на стадіоні «Народовий», яке залишається для «кадри» наразі єдиним у поточному відборі. Хоча польська збірна зараз посідає в нашій групі четверте місце, урожайний фініш відбору дозволить полякам переміститися з «грязі в князі».

Відтак, виходячи на поле стадіону «Металіст», команда Форналіка матиме подвійну мотивацію. «Для нас ця гра — як останній шанс. Здобуті три очки допоможуть нам виправити турнірну ситуацію. До того ж усі пам’ятають невдалий поєдинок у Варшаві, тож ми повинні взяти реванш», — сказав перед прильотом до України молодий тренер польської збірної. Його козирі — звичні: форвард і хавбек дортмундської «Боруссії» Роберт Левандовський та Якуб Блащиковський.

Учора обидві збірні–суперниці прибули до Харкова. «Ще один матч життя», як називає сьогоднішню гру Михайло Фоменко, почнеться о 21:00. Першим «матчем життя» була гра з Англією.

«У цьому відбірковому циклі кожен матч для нас, як останній. Як і раніше, чотири команди мають шанс потрапити на чемпіонат світу — напряму або через стикові матчі. Очки втрачати не можна в жодному разі», — визнає наставник «синьо–жовтих».

Виходить, обидві команди гратимуть на перемогу. Відтак сидіти в окопах, як це було в недавній зустрічі з англійцями, наші хлопці не будуть. За великим рахунком, щоб не дозволити одному з кращих бомбардирів бундесліги Левандовському тероризувати свої володіння, українці самі повинні атакувати.

«Вийдемо на поле й будемо «рвати». Тоді як у поєдинку з англійцями ми думали, в першу чергу, як зіграти на «нуль», — зізнався півзахисник «Дніпра» Євген Коноплянка. Нагадаємо, що зі стартового штурму у виконанні України почався й варшавський матч цих команд, коли українські футболісти вже на сьомій хвилині вигравали 2:0. Порівняно з тим протистоянням у складі нашої команди не буде лише травмованого Дениса Гармаша.

Наставник «Кадри», без сумніву, зробив висновки з тієї невдачі. Спеціально на матч у Харкові Форналік покликав до збірної екс–гравця «Шахтаря» та нинішнього капітана «Севастополя» Маріуша Левандовського, який грає в нашому чемпіонаті вже 12 сезонів. «Із радістю зіпсуємо настрій українцям», — заявив у інтерв’ю місцевим ЗМІ ветеран–захисник, повернувшись до своєї збірної після багаторічної перерви. Щоправда, достеменно важко сказати, чи використає Форналік ігровий потенціал Маріуша в матчі з «синьо–жовтими», однак «розвідувальні дані» «українського» Левандовського полякам точно знадобляться.

ТАБЛО

Турнірна таблиця в групі Н:

I В Н П М О

1. Англія 8 4 4 0 25–3 16

2. Україна 8 4 3 1 19–4 15

3. Чорногорія 8 4 3 1 15–8 15

4. Польща 8 3 4 1 18–9 13

5. Молдова 8 1 2 5 4–15 5

6. Сан–Марино 8 0 0 8 1–43 0

 

Матчі, що залишилися:

11 жовтня: Україна — Польща, Англія — Чорногорія, Молдова — Сан–Марино;

15 жовтня: Англія — Польща, Сан–Марино — Україна, Чорногорія — Молдова.

 

НА ТРИБУНАХ

Боротьба за прапор і проти піротехніки

Нагадаємо, що ФІФА задовольнила апеляцію ФФУ й відтермінувала своє рішення про проведення матчу Україна — Польща без глядачів. Завдяки цьому трибуни ОСК «Металіст» будуть повними, причому на них буде мінімум гостей із Польщі, які забарилися з реалізацією квитків, що повернулися в продаж.

Пам’ятаючи про львівські ексцеси, які викликали гнів Міжнародної футбольної асоціації та антирасистів із ФАРЄ, організатори матчу в Харкові пообіцяли вжити безпрецедентних заходів контролю та безпеки. Як заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, на шляху до своїх місць на стадіоні «Металіст» уболівальників чекатиме потрійне кільце оточення. «Уболівати за збірну можна і потрібно всіма дозволеними і доступними способами, але про заборонені транспаранти, расистські і фашистські гасла, піротехніку слід забути. Вони не мають з’явитися на стадіоні», — каже «губернатор» Харківщини. ФФУ та ФК «Металіст» теж закликають відмовитися від піротехніки й образливих гасел.

Водночас представники харківського фан–руху обіцяють, що на сьогоднішньому матчі вони вивісять червоно–чорний прапор. За словами народного депутата–«свободівця» Ігоря Мірошниченка, який їздив для з’ясувань у Цюріх, це знамено не потрапило до забороненого переліку ФІФА та ФАРЄ.