Натхненні Мінськом

10.10.2013
Натхненні Мінськом

Міністри вирішили перенести вдалий досвід взаємин із Білоруссю на російський ґрунт.

Українська урядова делегація повернулася із візиту до Білорусі аж ніяк не з пустими руками. У доробку нашої команди — не лише сенсаційна заява очільника сусідньої держави Олександра Лукашенка про його підтримку українського європейського прагнення, а й значно приземленіші речі. Які, втім, мають не менший вплив на розвиток вітчизняної економіки.

Новий стратегічний партнер

«Головним документом, підписаним у Мінську, стала «Дорожня карта розвитку двостороннього співробітництва на 2013—2015 роки», яка визначає шляхи поглиблення промислової кооперації, — сказав Прем’єр–міністр України Микола Азаров, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів. — Насамперед у галузі сільськогосподарського машинобудування. Промислова кооперація дозволить поєднати найкращі науково–технологічні досягнення обох наших сторін і підвищити конкурентоспроможність товарів, які випускаються у її рамках. Я переконаний, що промислова кооперація з Білоруссю у галузях машинобудування, приладобудування, транспорту, енергетики, транспортної інфраструктури тощо дасть нам додаткові «точки зростання» національних економік у цілому».

Із менш глобальних перемог у двосторонньому діалозі — міжурядова угода про співробітництво у галузі карантину та захисту рослин, міжвідомча програма співробітництва у галузі фізичної культури і спорту на 2014—2015 роки, міжвідомчі протоколи з питань митного регулювання, а також міжвідомча угода про співробітництво у сфері підготовки кадрів для ядерної енергетики. «Білорусь будує свою першу атомну станцію, і тому підготовка кадрів для наших партнерів є питанням надзвичайної ваги», — Микола Азаров повідомив радісну для вітчизняних атомників новину.

Після повернення нашої делегації до Києва почнуть працювати експертні групи урядів України і Білорусі. Почнуть з аналізу того, як практично будуть розвиватися наші торгово–економічні відносини в умовах дії режимів Митного союзу і зони вільної торгівлі України з ЄС. Причому увагу вони зосередять на тому, як не тільки зберегти, а й збільшити обсяги співробітництва, використати нові обставини для всебічного розвитку наших відносин. «Я поставив завдання — насамперед Мінекономрозвитку, Міні­стерству промислової політики та Міністерству аграрної політики і продовольства — щоб експертні групи здійснили багатофакторне моделювання розвитку ситуації буквально за всіма основними групами товарів, які є і можуть бути у нашій двосторонній торгівлі, — пояснив Азаров. — Там, де аналіз виявить якісь проблеми — заздалегідь напрацювати компромісні рішення. Там, де ми отримуємо переваги — напрацювати конкретні домовленості щодо спільних дій».

Москві варто б повчитися

Утім обмежуватися лише однією Білоруссю український Прем’єр явно не бажає. Учора він прозоро натякнув: його рейд до Мінська — це, по суті, пробна куля, і саме за результатами двосторонньої співпраці між Україною та Білоруссю влада формуватиме принцип роботи з іншими державами Митного союзу. Насамперед із Росією. «Такого ж сценарію співробітництва ми хочемо з Росією і Казахстаном», — назвав речі своїми іменами Микола Азаров. Причому реальні кроки у цьому напрямi вже робляться.

«Останнім часом пролунали важливі пропозиції президента Російської Федерації Володимира Володимировича Путіна щодо двостороннього діалогу з метою з’ясувати реальний вплив зони вільної торгівлі з ЄС на товарообіг і кооперацію між Україною і Росією. Така позиція лідера Росії створює конструктивну основу для переговорів», — сказав Азаров.

Паралельно з цим у Москві працював віце–прем’єр, сьогоднішній іменинник Юрій Бойко. Мета консультацій, які проводив наш урядовець у Москві — об’єктивно визначити всі плюси і мінуси торгово–економічних відносин iз Російською Федерацією і Митним союзом після підписання угоди про асоціацію. Часу на розкачку нашим чиновникам Азаров дав небагато. Як відомо, 15 жовтня у Росії відбудеться десяте засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько–російської міждержавної комісії. І до цього часу українська сторона намагатиметься втілити у співпраці з росіянами хоча би елементи «білоруського сценарію».

Але не тільки. Окрім дорожніх карт та інших глобальних моментів, готуються до підписання також і цілком конкретні документи. Зокрема, угода про відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан–124, реалізації російсько–українського співробітництва у сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях на 2012—2016 роки, врегулювання торговельних обмежень у взаємній торгівлі та врегулювання питань у інвестиційному, фінансовому і галузевому співробітництві двох держав.

ОЦІНКИ

Європа — для Росії!

Від підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС виграють російські підприємці, які працюють на українському ринку. Таку думку висловив литовський державний діяч, дипломат Вигаудас Ушацкас. «Що стосується «Східного партнерства», то ми сподіваємося, що інтеграція у європейський ринок допоможе модернізувати ці країни. Від цього виграє не тільки Україна. І не тільки ЄС. Це також відповідає інтересам російських бізнесменів — їх прибуток зросте», — сказав посол.

За підрахунками Ушацкаса, у випадку приєднання України до ринку ЄС наш ВВП зросте на 12%. Для ЄС, за його словами, зближення з країнами «Східного партнер­ства» — природний етап на шляху до мети — інтегрованої економіки від Лісабона до Петропавловська–Камчатського. «Росії ми пропонуємо такі ж умови для зближення, — повідомив дипломат. — Недаремно ж ми створили два роки тому «Партнерство з модернізації»

 

ВІДЗНАЧИЛИ

Ярослава на груди

Присутні на вчорашньому засіданні уряду вітали віце–прем’єр–міністра України Юрія Бойка: Президент Віктор Янукович у 55–річчя чиновника нагородив його орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. «За вагомий особистий внесок у державне будівництво», — було написано в указі глави держави. Нагадаємо, Юрій Бойко — фахівець із паливно–енергетичного комплексу, до призначення на посаду віце–прем’єра очолював профільне міністерство.