Залишили краще позаду

08.10.2013

На першому серйозному післяолімпійському старті — квітневому чемпіонаті Європи–2013 — українська збірна гімнастів, хоч і постала в оновленому та омолодженому вигляді, але, виступаючи без свого лідера Миколи Куксенкова, показала пристойний результат і здобула кілька медалей. Проте пройшло кілька місяців — і на світовій першості, яка днями завершилася в Антверпені, наших гімнастів було не впізнати. Відзначимо, що на «мундіаль» українці поїхали без травмованого чемпіона Європи–2013 Олега Степка та вже з новим наставником — Олександром Горіним. Він змінив на цьому посту Юлія Куксенкова. Той поїхав слідом за сином до Росії.

Зрештою, єдиним з українців, хто міг розраховувати на медалі, був бронзовий призер ЧЄ–2013 у багатоборстві Олег Верняєв. Однак в «абсолюті», де переміг неперевершений японець Кохеї Ушімура, наш співвітчизник назбирав лише 15–ту суму балів. А в опорному стрибку, де у Олега був другий кваліфікаційний результат, він у фіналі фінішував на останньому, восьмому, місці, «заваливши» одну з двох спроб.

У жіночій збірній, яка останніми роками взагалі зірок з неба не хапає, жодна з українок не змогла подолати сито кваліфікаційного відбору.

Щодо Миколи Куксенкова, то він через травму пропустив і цей ЧС. Росіяни з чотирма медалями (1–1–2) посіли четверте загальнокомандне місце. А попереду — Японія — 7 (4–1–2), США — 12 (3–6–3) і КНР — 2 (2–0–0).