Апеляція під патронатом Януковича

08.10.2013
Апеляція під патронатом Януковича

Григорій Суркіс і Віктор Янукович на матчі Україна — Англія. (з сайта «Ліга».)

Усе перевернулося з ніг на голову: тепер не збірна України залишиться без підтримки глядачів під час матчу 11 жовтня в Харкові, а наші конкуренти в боротьбі за путівку на ЧС–2014 — поляки. Із Футбольним союзом Польщі зіграло злий жарт рішення ФІФА. Нагадаємо, минулого четверга стало відомо, що Міжнародна федерація футболу не зняла санкції з України, а лише призупинила їх дію на час розгляду поданої ФФУ апеляції. До цього моменту польська сторона встигла реалізувати серед своїх уболівальників близько 60 перепусток на гру в Харкові й надалі вирішила не відновлювати продаж квитків через брак часу та організаційних можливостей. «Технічно це було б дуже складно, — визнав президент польської федерації Збігнев Бонек і спересердя додав у «Твіттері»: — Навіщо був цей цирк?»

«Ми всі повинні подякувати ФІФА, що в цій патовій ситуації для нашого футболу світова організація прийняла таке рішення. Вдячний Президентові України. Ми звернулися до нього, реакція пішла миттєво», — розповів у коментарі каналу «Футбол» віце–президент УЄФА, почесний президент ФФУ Григорій Суркіс.

Українська федерація отримала ще сім днів, щоб сформувати «повну» апеляцію замість стислої, оперативно поданої в Цюріх минулого тижня. «Наприклад, Президент країни дав розпорядження прокуратурі та СБУ розібратися і виявити винуватців тих негативних моментів, які були на «Львів–арені». Коли отримаємо результати — будемо знати, чи це були випадкові люди (які застосовували на матчі проти Сан–Марино заборонену символіку та піротехніку. — Авт.), чи спланована акція. У нас будуть аргументи на руках, які ми зможемо пред’явити в апеляції», — зазначив Суркіс.

Президент ФФУ Анатолій Коньков наразі додав, що на грі з Польщею буде вжито «безпрецедентних заходів безпеки», і відповідний запит уже пішов до міліції. «Але одна справа — готувати і говорити про них, а інша — реалізувати на практиці», — визнає очільник національної федерації.

Відомо, що остаточне рішення щодо міри покарання збірної України буде винесено на дисциплінарному комітеті ФІФА 10 листопада. Якщо наша команда посяде друге місце в групі й муситиме грати «плей–оф», а рішення про один домашній матч без глядачів залишать чинним, то цим матчем із порожніми трибунами стане... якраз стикова гра за путівку на «мундіаль» (15 або 19 листопада). Тож у наших інтересах — посідати перше місце в групі й бронювати прямий квиток до Бразилії.