Бідний? Значить, наш клієнт

03.10.2013
Бідний? Значить, наш клієнт

Юрист Роман Шурдук (ліворуч) і депутат Ігор Мірошниченко планують тісно співпрацювати.

В Україні досить часто пересічний громадянин не може отримати фахову юридичну консультацію або найняти професійного адвоката для захисту. Всюди потрібно платити чималі гроші. І не факт, що справу буде розглянуто на вашу користь, навіть якщо правда на вашому боці. Утiм, необов’язково залазити в борги і сподіватися, що найнятий вами правник відпрацює на «відмінно» кожну копійку. Юридична допомога може бути і безоплатною, і професійною водночас! І йдеться не про безкоштовного адвоката, якого кожному гарантує держава, або безплатну консультацію в громадських приймальнях при міських або районних управліннях юстиції. У середовищі вітчизняних правників уже не перший рік активно поширюється популярна на Заході культура pro bono, згідно з якою кожен юрист (навіть найдорожчий) має певну кількість годин надавати правову допомогу безкоштовно.

Бачив сотні очей клієнтів, що не мали грошей

Якщо раніше чимало правників практикували культуру pro bono кожен окремо, то нині вони потроху об’єднуються. Ці об’єднавчі процеси нещодавно засвідчила новостворена благодійна організація «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги», до якої увійшли 15 юридичних клінік і 118 громадських організацій, що мають чималий досвід надання безоплатної правової допомоги незахищенним верствам населення в сфері охорони здоров’я, в сфері трудових відносин та в сфері захисту права власності.

Зазначимо, що поява такої потужної коаліції в Україні відбулася в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна» (про цей проект і реальні життєві історії людей, яким фахово допомогли юристи–благодійники, «УМ» неодноразово писала).

Днями Всеукраїнську коаліцію з надання правової допомоги було офіційно представлено в Києві. «Коаліція є благодійною організацією, створеною для покращення доступу громадян до правосуддя через забезпечення можливості отримати якісні правові послуги. Адже правосуддя має бути доступним для всіх, — вважає представник проекту USAID в Україні пані Еллен Сітс. — Створення коаліції об’єднує зусилля в сфері надання безоплатної правової допомоги, покращує ефективність і продуктивність діяльності завдяки географічному розширенню наявних правових послуг».

Голова правління Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Роман Шурдук представив громадськості нещодавно призначеного виконавчого директора коаліції. Ним став колишній заступник голови правління Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга», адвокат Віталій Місяць.

«Разом ми становимо реальну силу, яка зробить усе можливе для покращення доступу людей до правосуддя. Адже коаліція об’єднала сильні, професійні всеукраїнські організації, — переконаний пан Місяць. — Це як у древній притчі про віник — кожен окремий прутиків переламати легко, а разом — неможливо. Ми координуватимемо зусилля щодо надання безоплатної правової допомоги, аби кожен, хто її потребує, знайшов її у своєму регіоні. Як адвокат я пройшов довгий шлях, з самих низів, і бачив сотні очей наших клієнтів, які не мали грошей на юриста».

За даними Віталія Місяця, через приймальні правових організацій, що стали учасниками коаліції, пройшло близько 40 тис. людей, які потребували безоплатної правової допомоги, а в здобутку правників — тисячі виграних справ у судах. «У своєму кейсі ми маємо безліч історій з реального життя, які беруть за живе. Щороку — мінімум 5 тисяч вражаючих історій! — каже виконавчий директор коаліції. — Що й казати, якщо у 2012 році, згідно зі статистикою, 7 млн. українців жили за межею бідності — це все наші клієнти. Отже роботи у нас над­звичайно багато».

«Пропагуватиму вас у Раді»

Народний депутат від фракції ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко зізнався, що про проект USAID «Правова країна» дізнався нещодавно, але вже встиг переконатися в ефективності діяльності коаліції та необхідності її існування.

«Судіть самі: до моїх депутатських приймалень в різних регіонах країни звертається чимало громадян зі своїми проблемами, і приблизно третина цих звернень лежить у правовій площині, — зазначив, звертаючись до правників коаліції, «свободівець» Мірошниченко. — Бюджет Верховної Ради не дозволяє мені тримати фахових правників серед помічників, але разом ми можемо допомагати людям, які звертаються до мене як до депутата. Від вас — юридичні консультації, шляхи вирішення питання, у свою чергу я гарантую вчасно направляти у відповідні інстанції депутатські звернення і запити. Так ми зможемо допомогти більшій кількості людей».

Мало цього, Ігор Мірошниченко збирається пропагувати діяльність Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги під куполом ВР. Адже нардеп переконаний, що «в перспективі нашою з вами співпрацею зацікавляться депутати різних парламентських фракцій, які сумлінно виконують свої обов’язки». Серед іншого, «свободівець» сподівається на спільну роботу з членами коаліції над пропозиціями щодо змін законодавства.

На думку голови правління Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Романа Шурдука, сьогодні коаліція має три основні напрями діяльності: надання безоплатної правової допомоги, підвищення правової обізнаності людей та правове лобіювання. «Усі три напрями в комплексі мають привести до підвищення рівня правової культури громадян, — переконаний пан Шурдук. — Загальною метою ж усіх нас є покращення захисту прав та інтересів населення».

КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ?

Нагадаємо, що для того, щоб отримати правову допомогу від юриста–благодійника, вам достатньо лише зайти на сайт www.pravovakrayina.org.ua, клікнути на електронній мапі на свій регіон і дізнатися контакти юридичних і громадських організацій, готових допомогти вам одразу і без власного інтересу.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>