Що «Газпром» не купить за гроші

03.10.2013
Що «Газпром» не купить за гроші

Активісти «Грінпіс» вивішують банер проти «Газпрому» на стадіоні в Базелі. (Рейтер.)

Те, що у спорті запорукою успішних результатів далеко не завжди є зарплатні відомості, наочно продемонструвала збірна України з баскетболу. Із далеко не зіркових хлопців, які часто навіть не мають гарантованого місця в стартових складах своїх клубів, тренерові Майку Фрателло вдалося зліпити монолітний колектив, що створив сенсацію на чемпіонаті Європи. Абсолютно протилежна ситуація складається в пітерському «Зеніті», спонсор якого — гігант–монополіст «Газпром» — не шкодує мільйонів на придбання зірок європейського футболу. Але отримати дивіденди ніяк не виходить.

Ба, більше. Шалені гроші вносять сум’яття в лави «Зеніта», підриваючи стосунки всередині колективу. Яскравий тому приклад — демарш колишнього капітана пітерців Ігоря Денисова. Після того як на берегах Неви з’явилися неймовірно дорогі легіонери Халк та Вітсель, російський футболіст забажав підвищення зарплатні. Кількамісячне протистояння гравця та керівництва клубу завершилося переходом Денисова в «Анжі», звідки він перебрався до московського «Динамо».

Здавалося, «Зеніт» розправить крила й піде в наступ на єврофронті. Однак, познущавшись у кваліфікації ЛЧ над відверто слабкими «Нордшелландом» та «Пасушем», в елітному раунді команда Лучано Спалетті після двох турів опинилася в ролі аутсайдера. Після заслуженої поразки від «Атлетико» пітерські вболівальники чекали від своєї команди сатисфакції в матчі з віденською «Аустрією». Однак скромний чемпіон Австрії, яким керує хорват Ненад Бєліца, не схилив голову перед заможним суперником і відстояв на стадіоні «Петровський» нічию. Вочевидь вирішальним у матчі стало вилучення наприкінці першого тайму бельгійського півзахисника «Зеніту» Акселя Вітселя. Зазначимо, що український легіонер росіян Анатолій Тимощук участі в матчі не брав.

Натомість одноосібним лідером групи G став «Атлетико». Залишившись у міжсезоння без свого головного бомбардира Фалькао, «матрацники» під проводом харизматичного аргентинця Дієго Сімеоне слабшими не стали. Функцію голеадора взяв на себе гравець збірної Туреччини Арда Туран, чиї точні удари й принесли мадридцям шість очок у двох стартових турах.

У інших трьох групах, матчі в яких відбулися у вівторок, також виокремився чіткий лідер. Завдяки перемозі над «Наполі» лондонський «Арсенал» захопив першість у квартеті F. «Барселона» змогла взяти реванш за минулорічну поразку в гостях у «Селтіка», але, граючи без травмованого Мессі, схилила шальки терезів на свій бік тільки тоді, коли отримала чисельну більшість. А нагорі групи Е опинився «Шальке», який у кваліфікації ЛЧ уник зустрічі з дискваліфікованим харківським «Металістом».

Одним із найцікавіших епізодів позавчорашнього ігрового вечора стала ситуація на стадіоні «Санкт–Якоб парк», де «Базель» приймав «Шальке». Матч було зупинено на п’ять хвилин, після того як активісти екологічного руху «Грінпіс» вивісили під дахом величезний банер із критикою в бік російського «Газпрому». Плакат містив заклик не забруднювати Арктику та звільнити 30 представників «Грінпісу», яких затримали на кораблі Arctic Sunrise при спробі піднятися на морську нафтову платформу «Прирозломна» і тримають у Росії під арештом.

За збігом обставин, «Газпром» є титульним спонсором «Шальке», а також уклав спонсорські угоди і з УЄФА, і з ФІФА.

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 2–й тур (матчі вівторка)

Група Е. «Стяуа» (Румунія) — «Челсі» (Англія) — 0:4 (Рамірес, 20, 55; Георгієвськи, 44 (у свої ворота); Лемпард, 90), «Базель» (Швейцарія) — «Шальке» (Німеччина) — 0:1 (Дракслер, 54).

Турнірне становище: «Шальке» — 6, «Базель», «Челсі» — 3, «Стяуа» — 0.

Група F. «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Марсель» (Франція) — 3:0 (Левандовський, 19, 79 (пен.); Ройс, 52), «Арсенал» (Англія) — «Наполі» (Італія) — 2:0 (Озіл, 8; Жиру, 15).

Турнірне становище: «Арсенал» — 6, «Наполі», «Боруссія» (Д) — 3, «Марсель» — 0.

Група G. «Зеніт» (Росія) — «Аустрія» (Австрія) — 0:0 (вилучення: Вітсель, 44 («З»)), «Порту» (Португалія) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:2 (Мартінес, 16 — Годін, 58; Туран, 86).

Турнірне становище: «Атлетико» — 6, «Порту» — 3, «Аустрія», «Зеніт» — 1.

Група H. «Аякс» (Голландія) — «Мілан» (Італія) — 1:1 (Денсвіл, 90 — Балотеллі, 90+4), «Селтік» (Шотландія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:1 (Фабрегас, 76; вилучення: Браун, 59 («С»)).

Турнірне становище: «Барселона» — 6, «Мілан» — 4, «Аякс» — 1, «Селтік» — 0.