Так звучить київська осінь

02.10.2013
Так звучить київська осінь

Співає Муніципальний академічний хор «Київ». Художній керівник і головний диригент — Микола Гобдич. Храм святого Василя Великого. (Юрія ШКОДИ.)

Щоразу цей найповажніший вітчизняний форум, який проводять Міністерство культури і туризму України і Національна спілка композиторів, пропонує численним слухачам найрізноманітнішу програму: класика, нова музика, джаз, симфонічні, хорові, камерні твори, презентації тощо. Концепція фестивалю «Київ Музик Фест», яка була розроблена видатним українським композитором Іваном Карабицем і його колегами, вже 24 роки залишається незмінною: українська музика в контексті світової. У 24 концертах прозвучить понад 200 творів, із них — 109 українських. «НСКУ — вже не та організація, що була у радянські часи,— зізнається композитор Сергій Пілютиков, член оргкомітету фестивалю «Київ Музик Фест». — Дуже демократичний форум. Кожна концертна програма гарно продумана, бо має свою «родзинку». Будь–яка людина може зайти до залу і отримати задоволення від музики».

Відома композиторка Леся Дичко, яка працювала над фестивалем, ствер­джує, що «Київ Музик Фест» надає можливість композиторам представляти свою музику: «На філармонійну сцену нелегко пробитися. Зменшується фінансування фестивалю державою. Проте він проходить на достойному рівні».

На урочистому відкритті XXIV «Київ Музик Фесту» в Національній філармонії відбувся авторський вечір Героя України, народного артиста, лауреата Національної премії ім Т. Шев­ченка, академіка Мирослава Скорика, на якому прозвучали концерт для скрипки з оркестром, кантата для мішаного хору, солістів та оркестру «Гамалія» (на вірші Т. Шевченка) та інші твори.

«Цьогоріч програму фестивалю спрямовано назустріч знаменній даті — 200–річчю від дня народження Тараса Шевченка, — говорить прес–секретар «Київ Музик Фесту» Ольга Голинська. — Майже щодня звучатимуть твори, пов’язані з іменем Кобзаря. Більшість із них — прем’єри: Роман Цись «Кантата для читця і хору», Мирослав Скорик «Гамалія» та інші хорові, симфонічні та фортепіанні твори».

Концерти фестивалю проходять на різних столичних концертних майданчиках з 26 вересня до 6 жовтня. Окрім української музики (понад 70 композиторів), зі сцен форуму лунатимуть твори авторів 23 країн світу: Австрії, Азербайджану, Аргентини, Білорусі, Болгарії, Великої Британії, Естонії, Ірану, Італії, Кіпру, Нідерландів, Німеччини, Південної Кореї, Польщі, Росії, США, Угорщини, Франції, Хорватії, Швейцарії, Швеції та Японії. Великий інтерес слухачів спостерігається до фортепіанних імпрез піаністів Євгена Громова, вже добре відомого шанувальникам, і Діни Писаренко, чиє ім’я, обіцяють організатори, стане справжнім відкриттям. Не менш цікаві й своєрідні прелюдія і постлюдія фестивалю — програми квартету Post Scriptum і «Київська камерата запрошує...» , а також концерт Ансамблю нової музики «Рикошет».