Інвестиції для «Шовкового шляху»

26.09.2013

Українська урядова делегація, яка в ці дні працює в Китаї, провела важливі зустрічі з найбільшими фінансовими інституціями Піднебесної: Державним банком розвитку КНР та Промислово–комерційним банком. Наші урядовці обговорили з господарями, зокрема, й механізм підвищення товарообігу між двома країнами удвічі — до 20 млрд. доларів у 2015 році.

Утiм головна мета візиту — долучити китайських інвесторів до реалізації найбільших в Україні проектів та створення нового «Шовкового шляху» з Азії до Європи. Перший віце–прем’єр Сергій Арбузов, який очолює делегацію, подякував офіційному Пекіну за масштабну кредитну угоду, підписану торік, що передбачає надання 3,6 млрд. доларів для реалізації проектів заміщення імпортного природного газу вітчизняним вугіллям.

Утiм непогана та напрочуд вчасна допомога для нашої держави, за китайськими мірками — навіть не крапля в морі. Експерти, які були присутні на перемовинах із Державним банком розвитку КНР, відзначають підвищений інтерес Пекіна до української економіки, але при цьому констатують: частка китайських інвестицій в Україну не перевищує 0,03% від їх загальної кількості. Як відомо, торік Китай інвестував у реальний сектор світової економіки 77,7 млрд. доларів.

«Ми зацікавлені у залученні потужного інвестиційного та кредитного потенціалу Китаю для забезпечення модернізації української економіки та розвитку інфраструктури, а також у забезпеченні доступу українських товарів, послуг і технологій на великий китайський ринок», — сказав Сергій Арбузов.

Сьогодні українська делегація вперше візьме участь у Євразійському економічному форумі у м. Сіань. Нині на країни Південно–Східної Азії припадає 38,2%, або 66,38 млрд., доларів від загального показника торгівлі нашої держави.