Ми його втрачаємо!

26.09.2013
Ми його втрачаємо!

Запорізький «Мотор» — новий двигун українського чоловічого гандболу. (з сайта ГК «Мотор».)

Хоч як прикро це визнавати, але з кожним роком стан справ в українському гандболі погіршується. «Він помирає», — змушений констатувати екс–наставник жіночої збірної Леонід Євтушенко. І справді, порівняно з минулим роком жіноча та чоловіча суперліги недорахувалися одразу чотирьох команд. Це броварський «Будівельник», луганський «Буревісник» та донецький «Політехнік» у чоловіків, а в жінок — «Спарта» із Кривого Рогу. Кількаразовий чемпіон країни через фінансові труднощі планує виступати у другому за рангом дивізіоні.

Чоловіки: боротьба «на трьох»

«В Україні різко погіршився фінансовий стан багатьох гандбольних клубів», — іще на початку літа заявляв президент ФГУ Валерій Третьяков. За його підписом вийшов регламент ЧУ сезону 2013/14, в якому планувалося, що в обох суперлігах змагатимуться по вісім команд. Однак, зрештою, і чоловіча, й жіноча еліта стартували в урізаному складі, маючи по шість колективів.

Подейкують, що ледь не на колінах керівники ФГУ вмовляли донецький «Шахтар–Академію» повернутися до суперліги. Схожа ситуація склалася й навколо полтавського «Динамо», котре, втративши спонсора й натхненника Івана Матієшина, також планувало попрощатися з елітним дивізіоном. Федерація таки нашкребла кворум. При цьому в чоловічому чемпіонаті три з шести команд представляють Запоріжжя, де… немає нормальної арени для проведення міжнародних гандбольних матчів.

За словами віце–президента ФГУ Олександра Шипенка, запорізький палац спорту «Юність», ставши на реконструкцію, тепер нагадує забуту й нікому не потрібну споруду без вікон, без дверей. Водночас чемпіон України «Мотор» уперше в своїй нетривалій історії пробився до групового етапу Ліги європейських чемпіонів. Гостей–суперників клуб заводу «Мотор–Січ» змушений приймати аж у Харкові, де, за сумною іронією, гандбольних клубів немає.

Для кращого виступу в ЛЧ «Мотор» закликав під свої прапори кількох гравців національної збірної України, а в ЧУ отримав режим повного сприяння в питаннях календаря. Щодо спортивної складової, то, очевидно, нинішня першість буде, по суті, турніром трьох команд — «Мотора», «ЗТР» та южненського «Портовика». Четвертою в попередніх сезонах була Полтава, але з відомих причин потуга динамівців уже не та.

Відповідно до змін у регламенті, «золотий» «нокаут–раунд» між першою та другою командами відбудеться лише в тому випадку, коли за підсумками регулярного чемпіонату їх розділятиме три або менше очок.

Жінки: західняцьке дербі

У минулому розіграші жіночої суперліги ужгородські «Карпати» достроково захистили чемпіонський титул. Однак, як зазначив перед стартом нової першості тренер Борис Петровський, у цьому сезоні відстояти здобуті позиції буде значно складніше, оскільки його команда втратила цілу низку ключових виконавиць. Зокрема й найкращу гравчиню минулого ЧУ Наталю Туркало, яка пішла в декрет. Хай там як, але, зберігши підтримку свого покровителя — «губернатора» Закарпаття Олександра Ледиди, «Карпати» розраховують утретє поспіль стати чемпіонками.

З огляду на матчі стартового з’їзного туру, які приймав Ужгород, єдиним серйозним суперником команди Петровського в «золотій» гонці буде львівська «Галичанка». Їй, за словами президента ФГУ, фінансово сприяють «губернатор» Львівщини Віктор Шемчук та бізнесмен Роман Федишин.

Як видно, український гандбол досі жевріє завдяки увазі небайдужих меценатів та точковій підтримці держчиновників. При цьому аксакал тренерського цеху Леонід Євтушенко в коментарі «УМ» висловив переконання: без підтримки держави нічого в нашому гандболі на краще не зміниться. «Потрібна, як у Росії, державна програма з розвитку спорту, — каже Леонід Макарович. — У іншому випадку — мине ще кілька років, і світова гандбольна спільнота викреслить зі своєї пам’яті Україну».

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. 2–й тур. «Динамо–Полтава» — «ЗТР» — 21:30, ЗНТУ–ЗАБ — «Мотор» — 25:38, «Шахтар–Академія» — «Портовик» — 24:40.

Становище команд: «Мотор», «Портовик», «ЗТР» — 4, ЗНТУ–ЗАБ, «Шахтар–Академія», «Динамо» — 0.

Жінки. З’їзний тур. «Галичанка» — «Реал–МОШВСМ–МУК» — 31:19, «Дніпрянка» — «Спартак» — 34:29, «Карпати» — «Податковий університет–ДПС–БВУФК» — 37:19; «Под. ун–т» — «Галичанка» — 24:30, «Реал» — «Дніпрянка» — 22:21, «Спартак» — «Карпати» — 21:32; «Под. ун–т» — «Спартак» — 33:33, «Карпати» — «Реал» — 37:29, «Галичанка» — «Дніпрянка» — 26:25.

Становище команд після 3 матчів: «Карпати», «Галичанка» — 6, «Реал», «Дніпрянка» — 2, «Спартак», «Под. ун–т» — 1.