Слідуючи сімейним традиціям

24.09.2013

Під час чемпіонату світу з боротьби, який упродовж минулого тижня тривав у Будапешті, до залу борцівської слави FILA включили двох українців — олімпійських чемпіонів Ельбруса Тедеєва та Ірину Мерлені. Наступники наших уславлених атлетів підтримали переможні традиції вітчизняної вільної боротьби. Нагадаємо, що підопічні Руслана Савлохова виграли в столиці Угорщини повний комплект планетарних нагород. А жіноча збірна під орудою Володимира Євонова, хоч і обмежилася єдиною відзнакою, проте її золотий відблиск — дорогого вартий.

Не секрет, що в Європі нашим дівчатам немає рівних — три роки поспіль вони виграють командний залік континентального форуму. Проте на планетарних турнірах перемагати спортсменок з Азії та Північної Америки виходить не завжди. Хай там як, а чинній чемпіонці Європи Аліні Стадник (вагова категорія до 67 кг) на угорських килимах удалося побороти не тільки своїх візаві із Європи — представниць Білорусі, Латвії, Німеччини, на шляху до світового «золота» під її натиском не встояли сильні опонентки з Японії та Канади.

Іще двоє українок зупинилися за крок від п’єдесталу, програвши свої «бронзові» сутички. У вазі до 55 кг Ірина Гусяк поступилася росіянці Валерії Кобловій (0:8), а Тетяна Лавренчук (до 59 кг) не впоралася з колишньою білорускою, що нині представляє Азербайджан, Юлією Раткевич (4:7).

За непідтвердженою інформацією, новоспечена чемпіонка світу Аліна Стадник та її партнерка по збірній Наталя Синишин найближчим часом також можуть поповнити ряди азербайджанської борцівської команди. Нагадаємо, що за збірну цієї нафтової країни виступає Марія Стадник — дружина срібного призера Олімпійський ігор у Пекіні хмельничанина Андрія Стадника. А Аліна Стадник (раніше — Махиня), одружена з братом Андрія — Романом.

Хай там як, а повертаючись до другої частини «мундіалю» — греко–римської, додамо, що із семи наших «класиків» жоден не зміг піднятися на п’єдестал.