Їхали до Словенії — опинилися в Іспанії

24.09.2013
Їхали до Словенії — опинилися в Іспанії

Кирило Натяжко святкує історичну перемогу над італійцями. (ФІБА–Європа.)

«Потрапити до когорти учасників чемпіонату світу — це фантастика», — прокоментував підсумки Євробаскету–2013 президент Федерації баскетболу України Олександр Волков. І справді, шосте місце, на яке заскочили українські баскетболісти на чемпіонаті Європи в Словенії, — результат сенсаційний. Вирушаючи до Любляни, підопічні Майка Фрателло просто готувалися «перемагати в кожному матчі», проте, коли «завелися» — поставили на вуха весь континент і здивували стареньку Європу не однією гучною перемогою. Найважливішою з них, напевно, стала «вікторія» над італійцями — в турнірі за 5–8–ме місця.

Історична перемога над апеннінцями, яка вивела українську збірну на її перший в історії «мундіаль», затьмарила й чвертьфінальну поразку хорватам, і наступний програш господарям турніру в боротьбі за п’яту позицію. Хоча, потрапивши до чверть­фіналу, команда Фрателло мала лише одне принципове завдання — не стати восьмою зайвою в колі претендентів на путівки на ЧС–2014 (від Європи на іспанський «мундіаль» кваліфікуються напряму сім кращих збірних). Зрештою, саме італійські баскетболісти, поступившись у матчі за сьоме місце сербам, витягли нещасливий квиток.

Натомість українські збірники на чолі з натуралізованим темношкірим американцем Юджином Джетером не приховували емоцій. «Напередодні ЧЄ ми за рейтингом посідали останнє місце поміж усіх учасників турніру. Це нас дуже роздратувало і стало головним джерелом енергії», — відзначив американський захисник. Саме екс–гравець БК «Київ» на прізвисько Пух став найкращим снайпером нашої збірної, збираючи в середньо­му за матч 13,5 очка.

За словами Джетера, каталізатором для української збірної стала болюча — з різницею в 32 очки — поразка латвійцям у першому матчі другого групового раунду. «Зізнаюся, ми недооцінили суперника, хоча тренер і закликав серйозно по­ставитися до нього. Зрештою, та принизлива поразка стала визначальним фактором для підсумкового результату», — зазначив Пух. Джетер та його партнери були неабияк втішені, коли в аеропорту «Бориспіль» їх зустрів натовп радісних фанів із синьо–жовтими прапорами.

«Ми показали хороший результат. Але ми нічого не виграли, тож є куди рости. Не можна зупинятися, «ловити зірку», думати, що ми найкращі», — резонно зауважив один із лідерів збірної Сергій Гладир. «Сила нашої команди — у згуртованості колективу, в нашому характері. Хлопці молоді, голодні, хочуть перемогти в кожному матчі та стараються грати по максимуму», — додав Кирило Натяжко.

Нагадаємо, що другий груповий етап у секстеті Е українці завершили на четвертій сходинці, натрапивши в чвертьфіналі на переможця «пульки» F — хорватів. До середини другої чверті українці грали з «картатими» на рівних, однак провал, який трапився в діях «синьо–жовтих», дозволив балканцям відірватися на 10 пунктів і до завершення матчу утримати опонента на комфортній відстані. Продовжити переможну ходу хорвати не змогли, програвши в півфіналі литовцям. У іншому протистоянні за вихід у фінал французи завдяки неперевершеному Тоні Паркеру здолали чемпіонів двох попередніх Євробаскетів — іспанців.

Власне, зірка Паркера сяяла на словенському ЧЄ найяскравіше, відтак не дивно, що збірна на чолі з 31–річним захисником «Сан–Антоніо сперз», який на ЧЄ був чи не єдиним маститим посланцем Національної баскетбольної асоціації, і виграла континентальну першість. До слова, французи спромоглися на це вперше в своїй історії. А сам Паркер — найрезультативніший гравець ЧЄ (із середнім показником — 19,0 очка за гру) — закономірно отримав звання MVP турніру.

ЄВРО–2015

За кілька годин до «золотого» матчу на прес–конференції в «Шторице–арені» було представлено офіційний логотип та промо–ролик наступного Євробаскету, який у 2015 році пройде в Україні. Творцем української символіки стала фірма дизайнера з Португалії Мігеля Віана, який розробляв «знак відмінності» і для футбольного Євро–2012.

В основі символів — фігура баскетболіста в стилізованих шароварах. «Португальські дизайнери глибо знайомі з українськими традиціями, які вони використали в сучасній інтерпретації, поєднавши їх з баскетболом та традиційними українськими танцями — гопаком та арканом», — сказав голова оргкомітету Євробаскету–2015 Маркіян Лубківський.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Чоловіки. Фінал. Франція — Литва — 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16; Батум (17), Паркер (12) — Клейза (20)).

Матч за 3–тє місце. Іспанія — Хорватія — 92:66.

Півфінали. Іспанія — Франція — 72:75, Литва — Хорватія — 77:62.

1/4 фіналу. Хорватія — Україна — 84:72 (22:22, 29:13, 19:26, 14:11; Шимон (23) — Джетер (19)), Сербія — Іспанія — 60:90, Словенія — Франція — 62:72, Литва — Італія — 81:77.

За 5—8–ме місця. Італія — Україна — 58:66 (17:13, 17:22, 14:16, 10:15; Арадорі (15 + 9 підбирань) — Джетер (20 + 4 підбирань + 4 передачі), Пустозвонов, Мішула (по 8)), Сербія — Словенія — 74:92.

За 5–те місце. Словенія — Україна — 69:63 (16:23, 24:13, 14:8, 15:19; Драгич (19) — Зайцев, Джетер (по 12)).

За 7–ме місце: Сербія — Італія — 76:64.