Водні амбіції

20.09.2013
Водні амбіції

Вікторія Солнцева — юна зірка українського плавання. (з сайта vpoltave.info.)

Після того як наприкінці минулого року боротьба за крісло головного тренера збірної України з плавання між Сергієм Бондарем та Андрієм Сердіновим спричинила скандал, який оголив усі підводні рифи вітчизняного плавання, у профільній федерації розпочалися серйозні зміни. Попри те, що на чолі ФПУ залишився старий президент — дипломат Олег Дьомін, який з липня 2013 року обіймає посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в Китаї (до цього він був на аналогічній посаді в Казахстані), виконавча служба плавального відомства запрацювала по–новому. Із приходом на пост голови виконкому дипломованого спортивного менеджера Дмитра Качуровського активізувалася робота із популяризації і самої ФПУ, і загалом плавання в нашій країні. Качуровський не приховує, що упродовж багатьох років плавальна федерація була «придатком» Мінспорту, а самостійність здобула лише недавно. Надолужувати згаяне, в тому числі й у роботі зі ЗМІ, оновленій федерації допомагають піарники, за сприяння яких днями відбулася зустріч Дмитра Качуровського з мас–медіа.

Надолужуючи згаяне

«Увага засобів масової інформації для нас життєво необхідна. Нам важливо, аби ви зрозуміли наші труднощі, можливості та перспективи», — сказав голова виконкому ФПУ та за сумісництвом її перший віце–президент. За словами Качуровського, всеукраїнська громадська організація, якою, за відсутності шефа, по суті він і керує, одночасно намагається вирішити три стратегічні завдання: тримати на належному рівні свою «візитку» — спорт високих досягнень, розвивати плавальну інфраструктуру та сприяти обов’язковому навчанню дітей плаванню.

Підвищувати культуру поведінки на воді у федерації планують завдяки введенню в школах уроків плавання. Хоча де саме відбуватимуться ці заняття, сказати важко, адже кількість басейнів в Україні критично мала. Водночас Дмитро Качуровський радо говорив про взаємодію з технічним партнером федерації, який володіє знаннями та можливостями зі швидкого зведення (упродовж півтора року) «низькобюджетного самоокупного спортивного комплексу практично в кожному населеному пункті». Головне, як відзначає віце–президент ФПУ, — знайти підтримку у держави. А ще керівництво федерації, залучившись підтримкою президента НОК Сергія Бубки та спортивного міністерства, хоче поборотися за право проведення в Україні ЧЄ–2018.

Кожному своє

Хай там як, але головним індикатором роботи федерації стануть олімпійські медалі, яких Україна не може виграти вже два цикли поспіль. Як і обіцяв «УМ» державний тренер Андрій Власков, готувати плавців до Ріо–де–Жанейро ФПУ буде за індивідуальним планом, створюючи для кожного потенційного медаліста оптимальні умови.

За підсумками чемпіонату світу та Універсіади у федерації виокремили елітну групу з п’яти осіб, якій обіцяють повне сприяння на шляху до Олімпу. Як відзначив пан Качуровський, завдання мінімум на Ріо — дві медалі, боротися за які будуть Дарина Зевіна, Андрій Говоров, Сергій Фролов, Вікторія Солнцева та Анастасія Малявіна. Говоров тренуватиметься під наглядом відомого італійця Андреа Ді Ніно, з яким раніше співпрацювали олімпійські призери–батерфляїсти Євген Коротишкін та Мілорад Чавич. А «вільнику» Сергію Фролову обіцяють зустріч із Фабрісом Пелеріні — колишнім наставником дворазового олімпійського чемпіона Яніка Аньєля.

Дарина Зевіна залишається під патронатом свого батька та тренера Юрія Михайловича, з яким вона зможе провести профінансовані федерацією численні закордонні збори та тренувальні спаринги з майбутніми опонентками.

Також федерація профінансує закордонні тренінги для молодої брасистки Анастасії Малявіної (срібної призерки недавнього юніорського ЧС на дистанції 200 м). Вона в компанії іншої збірниці, Марії Лівер, та головного тренера національної команди Андрія Сердінова вже вирушила до США. Там наші плавчині займатимуться у групі іменитого наставника Девіда Сало. Перед нещодавнім ЧС цей спеціаліст зміг максимально «розкрити» росіянку Юлію Єфімову, яка сенсаційно виграла в Барселоні два «золота». Як зізнався Дмитро Качуровський, місячний контракт із Девідом Сало обійдеться ФПУ лише в 400 доларів.

Щодо 15–річної майстрині брасу Вікторії Солнцевої, яка стала справжнім відкриттям дорослого чемпіонату світу в Барселоні й заявила про себе на юніорському «мундіалі» в ОАЕ («золото» на 200 м, «срібло» на 50 м, «бронза» на 100 м), то вона залишається в Україні працювати зі своїм наставником, колишнім головним тренер збірної Сергієм Бондарем.

РОСТЕ ЗМІНА

Нестандартні «стандарти»

У ФПУ розповіли про новий «коопераційний» проект із відомим бізнесменом Костянтином Григоришиним, екс–акціонером київського «Динамо», який кілька років тому створив у Росії клуб спортивного плавання «Енергетичний стандарт», а днями запросив до нього 12 українських молодих талантів та чотирьох тренерів. Там під керівництвом Андреа Ді Ніно та наглядом провідних дієтологів, біомеханіків, психологів та фізіологів намагатимуться підготувати спортсменів, аби вони в 2020 році змогли «вийти за межі стереотипів», «перестрибнути межі людських можливостей» і встановити черговий світовий рекорд у плаванні.