Мультфільм до Ньюфаундленда доведе

18.09.2013

Невдачею закінчилася спроба американця Джонатана Траппа першим в історії перетнути Атлантичний океан на 300 повітряних кульках, наповнених гелієм. Майже так само виглядав транспортний засіб із відомого мультфільму «Вперед і вгору», і таким чином Трапп уже перелітав Ла–Манш у травні 2010 року. Але, стартувавши з містечка Карибу в штаті Мен, через добу 39–річний відчайдух мусив припинити мандрівку й приземлився на канадському острові Ньюфаунд­ленд. Як повідомляє сайт «Смак подорожника», повітряні кулі Траппа подолали трохи менше 800 км.

Оптимістично налаштований Джонатан планував, що його подорож займе від трьох до шести діб, і залежно від напрямків повітряних течій він може приземлитися хоч у Північній Африці, хоч у Норвегії. Гроно кольорових кульок із жовтим пластиковим човном замість гондоли постійно «вели» радари канадського пошуково–рятувального центру в Галіфаксі — тамтешні фахівці й повідомили Траппу, що, за розрахунками, до Європи він навряд чи потрапить. А оскільки зниження над океаном становило велику небезпеку для життя, американець вирішив не продовжувати неконтрольований політ.

«Гм, це не схоже на Францію», — жартома написав Джонатан після посадки на своїй сторінці у «Фейсбуці». А згодом додав у коментарі журналістам: «Це не пункт призначення, до якого я прямував, але я вирушав у цю експедицію, аби отримати справжню пригоду, і я її отримав. Адже пригода — це не те, що ви планували, а те, що ви пережили».

Родичі Траппа в Північній Кароліні розповіли, що він готував свій трансатлантичний переліт на кульках протягом двох років і до того вже використовував їх, аби підняти в небо бутафорський будинок, як у мультфільмі студії «Дісней». Також Трапп здобув загальну популярність, використовуючи під час польотів на повітряній кулі офісне крісло замість традиційної гондоли.