«Бронза» за скороченою програмою

18.09.2013

Представники української боротьби — борці, тренери, функціонери — доклали титанічних зусиль для того, щоб МОК залишив їхній улюблений вид спорту в програмі Олімпійських ігор 2020 року. Тож, отримавши минулого тижня приємну звістку з Буенос–Айреса, вітчизняні майстри килима, думається, з холодною головою та гарячим серцем вирушали на чемпіонат світу, що в понеділок розпочався в Будапешті.

Одним із результатів масштабної революції, без якої, власне, боротьба не змогла б зберегти прописку в олімпійській сім’ї, стали зміни в правилах, що зробили її видовищнішою та об’єктивнішою. Як результат, уже в перший змагальний день українські «вільники» поклали в синьо–жовту скарбничку планетарну нагороду. Хмельничанин Павло Олійник, який у березні став чемпіоном Європи, тепер виграв «бронзу».

Що цікаво, без жодних тобі жеребкувань та «клінчів», які, до слова, викреслили з нових правил, український борець здобув на «мундіалі» три дострокові перемоги — дві на старті змагань (по 7:0 програли Павлові чех Вратислав Чотас та болгарин Любен Ілієв) і одну, найважливішу, в «бронзовому фіналі», коли українець не залишив шансів грузинові Дато Керашвілі (9:2).

Ще одну «вікторію» записав на свій рахунок Олійник у чвертьфіналі, коли в напруженій боротьбі здолав Миколу Чебана з Молдови.

Ну, а поразка — в півфіналі — іранцеві Різі Яздані (1:8) стала єдиною на турнірі. У підсумку, азійський спортсмен, розібравшись у фіналі з азербайджанцем Хетагом Газюмовим, виграв «золото», захистивши таким чином звання чемпіона світу.

Цікаво, що Павло Олійник змагався в категорії до 96 кг, яка, до речі, принесла українській боротьбі єдину нагороду в олімпійському Лондоні. Тоді, нагадаємо, «срібло» взяв Валерій Андрійцев. Однак після Ігор на перші ролі в цій вазі вийшов Олійник. «Конкуренція — запорука успіху», — любить повторювати наставник наших «вільників» Руслан Савлохов...

Щоправда, в легких категоріях у тренера широкого вибору кадрів наразі немає. Як результат, безмедальний виступ Армена Аракеляна — у вазі до 55 кг та Семена Радулова — до 66 кг. Учора на будапештських килимах змагалися ще троє наших «вільників»: Микола Айвазян (60 кг), Ібрагім Алдатов (84 кг) та Ален Засєєв (120 кг). Останнім із наших борців вільного стилю змагатиметься Гія Чихладзе. Сутички в категорії до 74 кг сьогодні закриють програму «вільників», після чого розпочнуться жіночі баталії.